Miniştrii de Externe ai UE pregătesc sancţiuni împotriva mai multor oficiali ruşi de rang înalt

DE Alexandru Pop | Actualizat: 22.02.2021 - 17:12
Bogdan Aurescu, la reuniunea miniștrilor de Externe din UE/FOTO: mae.ro

Miniştrii de externe ai statelor Uniunii Europene s-au pus de acord luni să pregătească sancţiuni împotriva mai multor oficiali ruşi de rang înalt, drept replică la încarcerarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, au declarat surse diplomatice UE citate de AFP, Reuters şi dpa.

SHARE

S-a ajuns la un "acord politic" pentru adoptarea de noi sancţiuni ţintite în cursul reuniunii şi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a fost însărcinat să propună o listă cu nume de responsabili ruşi care urmează a fi vizaţi de sancţiuni.

Acordul a fost obţinut în urma unei lungi discuţii între miniştri, dar niciun nume nu va fi menţionat la finalul reuniunii. "Vor fi sancţiuni ţintite, proporţionale şi fondate din punct de vedere juridic", a explicat un diplomat pentru France Presse.

Potrivit Reuters, surse diplomatice susţin că vor fi vizaţi şeful Comitetului de anchetă rus, care se ocupă de toate infracţiunile majore, directorul direcţiei penitenciarelor, directorul Gărzii naţionale din Rusia şi procurorul general. Sancţiunile vor fi îngheţarea activelor de pe teritoriul UE şi interdicţia de călătorie în ţările membre.

Potrivit AFP, care citează diplomaţi europeni, pe listă nu s-ar afla niciun oligarh rus. Acest lucru a fost solicitat de colaboratori apropiaţi, dar guvernele UE au decis în favoarea sancţionării unor oficiali de rang înalt întrucât astfel de măsuri au şanse mai mari să facă faţă unei contestări juridice.

Sancţiunile ar urma să vizeze "responsabili ai aparatului poliţienesc şi judiciar responsabili de modul inacceptabil în care a fost tratat Aleksei Navalnîi", a declarat şeful diplomaţiei austriece, Alexander Schallenberg, la sosirea la reuniune.

"Nu este posibil să-i sancţionezi pe oligarhi. Nu putem acţiona decât împotriva funcţionarilor şi asta doar dacă avem probe", a subliniat la rândul său şeful diplomaţiei din Luxemburg, Jean Asselborn.

"Este vorba despre sancţionarea a zece funcţionari ai Kremlinului cărora nu le place să călătorească în străinătate şi care nu au aici bunuri, ceea ce înseamnă că asta nu va fi dureros şi nu va transmite mesajul", a avertizat Leonid Volkov, un apropiat al lui Aleksei Navalnîi, venit la Bruxelles să pledeze pentru sancţiuni europene împotriva oligarhilor apropiaţi de Kremlin.

"Pentru noi, asta înseamnă că trebuie să ne continuăm lupta pentru a-i convinge", a adăugat el.

Kremlinul a trimis o scrisoare de avertizare europenilor înainte de reuniune. Moscova este "gata să acţioneze" în cazul unui "nou ciclu de măsuri restrictive, unilaterale, ilegale", a avertizat ambasadorul rus pe lângă UE, Vladimir Cijov, într-un interviu pentru cotidianul german Die Welt.

Dpa scrie că Uniunea Europeană ar urma să folosească noul său instrument global privind încălcarea drepturilor omului pentru prima dată de când a fost prevăzut.

Blocul comunitar a recurs deja la măsuri punitive din cauza rolului Moscovei în conflictul din Ucraina şi a otrăvirii lui Aleksei Navalnîi din luna august a anului trecut.

Aleksei Navalnîi a fost reţinut când a revenit în Rusia din Germania luna trecută pentru că ar fi încălcat termenii unei eliberări condiţionate după o condamnare motivată politic, conform opozantului rus.

Navalnîi s-a recuperat în Germania după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic militar şi a acuzat Kremlinul că a încercat să-l ucidă, ceea ce Moscova neagă, conform Agerpres.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te