Milițienii chinezi au arestat conducerea unui ziar din Hong Kong

DE Edi Neagu | 17.06.2021 - 09:37
Redactorul-șef și directorii sunt acuzați că au atentat la siguranța națională a Chinei. FOTO:Pixabay.com

Redactorul-șef și cinci directori ai publicației Apple Daily sunt acuzați că au atentat la securitatea națională a Chinei. Proprietarul ziarului este un cunoscut militant pro-democrație din fosta colonie britanică.

SHARE

Poliția din Hong Kong a arestat, joi dimineață, redactorul-șef și alți cinci directori ai ziarului Apple Daily, transmite The Guardian, citat de G4Media.ro.

Forțele de poliție au declarat că oamenii de presă au fost arestați în baza legii securității naționale, sub suspiciunea că au complotat cu o țară străină sau cu elemente externe pentru a pune în pericol securitatea națională. Toți au fost ridicați din casele lor, în jurul orei 7:00.

CITEȘTE ȘI: Renate Weber, 2.500 euro salariu ca Avocat al Poporului și 3.000 euro/lună pensie de europarlamentar

Poliția a percheziționat, de asemenea, redacția Apple Daily și birourile sale, afirmând că mandatul le permitea „să caute și să confiște materialele jurnalistice”.

Proprietarul ziarului, magnatul Jimmy Lai, un militant pro-democrație, se află deja în închisoare, fiind acuzat că a participat la proteste în 2019.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Interlopul Rechinu, transferat la închisoarea de maximă siguranță din care a evadat El Chapo

Apple Daily a difuzat în direct raidul poliției asupra birourilor. Ziarul a spus că angajații săi au fost ținuți în afara redacției în timpul perchezițiilor și a publicat o fotografie în ceea ce pare să fie un ofițer de poliție care caută în calculatorul unui jurnalist.

Legea securității naționale a fost adoptată de China, în 2020, prin evitarea Parlamentului local din Hong Kong şi înainte ca populaţia să poată lua cunoştinţă de textul final.

El sancţionează „subversiunea, secesiunea, terorismul şi complicitatea cu forţele străine”. Această legislaţie alimentează temerile opoziţiei locale privind un mare regres în ceea ce priveşte libertăţile în vigoare în acest teritoriu cu 7,5 milioane de locuitori, restituit Chinei în 1997.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.