Militarii dezertori din Coreea de Nord oferă ajutor Ucrainei. Ei știu cum luptă foștii camarazi

DE Adina Mutăr | Actualizat: 28.10.2024 - 18:18
Militarii dezertori din Coreea de Nord oferă ajutor Ucrainei - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Militarii dezertori din Coreea de Nord oferă ajutor Ucrainei - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Militarii dezertori din Coreea de Nord oferă ajutor Ucrainei. Ei știu cum luptă foștii camarazi. Dezertorii nord-coreeni își oferă expertiza și cultura militară pentru a perturba și slăbi hotărârea soldaților nord-coreeni trimiși pe frontul din Ucraina.

SHARE

Militarii dezertori din Coreea de Nord oferă ajutor Ucrainei. Ei știu cum luptă foștii camarazi.

200 de dezertori nord-coreeni care locuiesc în Coreea de Sud, mulți dintre ei cu experiență militară, vor să intre în Ucraina pentru a lansa o campanie de război psihologic împotriva trupelor Phenianului desfășurate în Rusia, potrivit South China Morning Post.

Grupul, compus din foști soldați cu 10 ani de experiență militară, este pregătit să-și exploateze cunoștințele din interiorul culturii militare nord-coreene pentru a perturba și demoraliza trupele lui Kim Jong-un.

Militarii dezertori din Coreea de Nord oferă ajutor Ucrainei. Ei știu cum luptă foștii camarazi

„Suntem veterani care înțelegem mentalitatea militară a Coreei de Nord mai bine decât oricine”, a spus Ahn Chan-il, unul din dezertori, acum șef al Institutului Mondial pentru Studii Nord-coreeane.

El a exprimat disponibilitatea grupului de a lucra ca ofițeri ucrainei în operațiuni psihologice, cum ar fi difuzarea de materiale, pliante, împotriva participării la războiul lui Putin împotriva Ucrainei, oferind și servicii de interpreți.

Potrivit raportului, propunerea reflectă „furia împărtășită de cei peste 30.000 de dezertori din Nord care trăiesc acum în Coreea de Sud”, potrivit Kyiv Post.

Ei au devenit alarmați de „agresiunea și nerespectarea dreptului internațional” a lui Kim Jong-un în trimiterea de trupe pentru a ajuta Rusia.

„Ca foști soldați nord-coreeni, suntem gata să mergem pe front, să ducem un război psihologic, să salvăm acești soldați și să demontăm politicile mercenare ale Nordului”, se arată în comunicatul misiunii.

Bazându-se pe înțelegerea lor profundă a culturii militare a Coreei de Nord, dezertorii cred că pot exploata slăbiciunile și pot încuraja trupele nord-coreene să „întoarcă armele”.

„Majoritatea soldaților nord-coreeni, inclusiv forțele speciale de elită, suferă de penurie de alimente și malnutriție. Soldații pe care îi vedeți la paradele televizate sunt câțiva aleși cu atenție – sunt „alfa” întregii populații”, a spus el.

Citește și: TUPEU Putin amenință Coreea de Sud dacă trimite militari în Ucraina. Cei din Nord sunt deja în Kursk

Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, a semnalat recent că țara sa ar putea să-și reconsidere poziția de lungă durată împotriva acordării de ajutor letal zonelor de conflict, în funcție de implicarea Coreei de Nord în război.

Soldații nord-coreeni de pe frontul Rusiei, îndemnați să dezerteze 

Coreea de Sud „nu va rămâne inactivă” dacă trupele nord-coreene sprijină Rusia, sugerând că Seulul ar putea lua în considerare înarmarea Ucrainei.

Citește și: Coreea de Sud ar putea trimite consilieri și arme în Ucraina după mișcările trupelor nord-coreene

Wi Seong-gon, un analist militar, a indicat că Seulul ar putea oferi Ucrainei sisteme defensive, rachete antiaeriene, fără a exclude furnizarea de arme ofensive, cum ar fi muniția de artilerie.

În schimbul celor 12.000 de soldați nord-coreeni, inclusiv 500 de ofițeri și trei generali, Rusia oferă Coreei de Nord sprijin financiar și tehnologie avansată pentru a ajuta la dezvoltarea și extinderea programului său nuclear, a spus Kirilo Budanov, șeful Direcției de Informații a Armatei ucrainene (GUR).

Linia telefonică „Vreau să trăiesc” din Ucraina, condusă de GUR, a cerut soldaților nord-coreeni trimiși să lupte împotriva Ucrainei să se predea și să evite participarea la conflict.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te