Ruși condamnați pentru crime de război, după ce au bombardat două sate

DE Romulus Preda | Actualizat: 31.05.2022 - 18:26
Condamnați pentru crime de război / FOTO: https://stireazilei.co.uk/

Doi soldaţi ruşi, care au fost luaţi prizonieri de forţele ucrainene, au fost condamnaţi marţi de un tribunal ucrainean la 11 ani şi jumătate de închisoare pentru bombardarea cu lansatoare de rachete multiple Grad a două sate din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei.

SHARE

Acesta este al doilea verdict pentru crime de război pronunţat de o instanţă ucraineană de la începutul invaziei Rusiei în februarie, relatează Reuters şi AFP.

Aleksandr Bobikin şi Aleksandr Ivanov, care au ascultat verdictul dintr-o cuşcă de sticlă armată la tribunalul districtual Kotelevska din centrul Ucrainei, au pledat "vinovat" săptămâna trecută, relatează Agerpres.

Cei doi au fost recunoscuţi vinovaţi de "încălcarea legilor şi obiceiurilor războiului" în urma unui proces care a început la jumătatea lunii mai în apropierea oraşului Poltava, relatează agenţia de presă Interfax-Ukraina, potrivit căreia ambii inculpaţi "şi-au recunoscut în totalitate vinovăţia şi au spus că îşi regretă faptele".

Citește și: Povestea Ioanei Constantinescu, modelul de 75 de ani care a defilat pe catwalk

"Vinovăţia lui Bobikin şi Ivanov a fost pe deplin dovedită", a spus judecătorul Evhen Bolibok.

Cei doi au recunoscut săptămâna trecută că fac parte dintr-o unitate de artilerie care a tras în ţinte din regiunea Harkov dinspre regiunea Belgorod din Rusia.

Un obuz a distrus o unitate de învăţământ din localitatea Derhaci, dar nu a provocat victime, au spus procurorii.

Citește și: Dinamo se prăbușește în Liga a doua. Este cea dintâi retrogradare din istoria echipei

Bobikin şi Ivanov - descrişi ca mecanic-conductor de artilerie şi, respectiv, ochitor - au fost capturaţi după ce au trecut graniţa şi au continuat bombardamentele. După distrugerea coloanei lor militare, cei doi militari au fost capturaţi de armata ucraineană.

Procurorii ceruseră instanţei 12 ani de închisoare pentru cei doi soldaţi ruşi, în timp ce apărarea a pledat pentru clemenţă, argumentând că ei urmaseră ordinele şi s-au căit pentru faptele lor.

La 23 mai, justiţia ucraineană a condamnat la închisoare pe viaţă un subofiţer rus de 21 de ani, Vadim Şişimarin, pentru uciderea unui civil. A fost primul militar rus care a fost judecat pentru o crimă de război de la începutul agresiunii ruse în Ucraina la 24 februarie.

Procurorul ucrainean Irina Venediktova a anunţat luni deschiderea primului dosar privind un viol comis de militari ruşi, notează AFP. Cazul vizează un soldat rus acuzat că a ucis un bărbat civil, căruia i-a violat soţia în timpul ocupaţiei oraşului Brovarî de lângă Kiev. Însă acuzatul nu a fost încă arestat, fiind "în prezent căutat", potrivit procuroarei procurorului ucrainean.

Parchetul ucrainean investighează de asemenea alţi doi soldaţi ruşi acuzaţi de torturarea civililor în Cernigov, nordul Ucrainei, notează AFP. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te