Miliardele dispărute de la FTX rămân un mister. Regele cripto neagă că a încercat să comită o fraudă

DE Daniel Toșa | Actualizat: 01.12.2022 - 11:31

Misterul continuă să învăluie miliardele dispărute de la bursa de criptomonede falimentară FTX, după ce fondatorul său căzut în dizgrație, Sam Bankman-Fried, a negat că a încercat să comită o fraudă, recunoscând în același timp că a comis erori grave de management.

SHARE

În prima sa apariție publică majoră după implozia din 11 noiembrie a FTX și a casei de tranzacționare surori Alameda Research, Bankman-Fried a declarat că a "dat-o în bară" la conducerea bursei și că ar fi trebuit să se concentreze mai mult pe gestionarea riscurilor, pe protecția clienților și pe legăturile dintre FTX și Alameda.

„Am făcut o mulțime de greșeli. Sunt lucruri pe care aș da orice să le pot face din nou. Nu am încercat niciodată să fraudez pe nimeni", a declarat Bankman-Fried, miercuri, la New York Times DealBook Summit.

„Nu am încercat niciodată să fraudez pe nimeni”

Participarea lui Bankman-Fried a fost controversată, având în vedere că există întrebări nerezolvate cu privire la modul în care FTX, cu sediul în Bahamas, a ajuns să aibă o gaură de 8 miliarde de dolari în bilanț și dacă a gestionat în mod necorespunzător fondurile clienților. Rapoartele potrivit cărora FTX a împrumutat banii clienților către Alameda pentru tranzacții riscante au alimentat aceste îngrijorări.

Citește și: FOTO Paradă Militară de Ziua Naţională a României. HIMARS și PATRIOT defilează în fața românilor

Bankman-Fried a declarat că "nu a amestecat fonduri cu bună știință". În același timp, el a spus că FTX și Alameda erau legate "substanțial mai mult" decât se intenționa și că nu a acordat atenție poziției de marjă "prea mare" a casei de tranzacționare.

El a spus că nu conducea Alameda și a adăugat că era "nervos în legătură cu un conflict de interese". Nicio persoană nu era responsabilă de riscul de poziție la FTX, a spus el, descriind lipsa de supraveghere ca fiind o greșeală.

Sectorul activelor digitale este pregătit pentru o contagiune tot mai mare din partea FTX, care s-a lăudat cândva cu o evaluare de 32 de miliarde de dolari înainte de a aluneca în faliment. Aceasta datorează celor mai mari 50 de creditori negarantați ai săi un total de 3,1 miliarde de dolari și este posibil să existe peste un milion de creditori la nivel global.

Citește și: Semnal pentru o decizie pozitivă. Aderarea României la Schengen, prima pe agenda JAI din 8 decembrie

Prăbușirea pieței cripto FTX comparată cu prăbușirea gigantului bancar de investiții Lehman Brothers în 2008

Ca și cum astfel de chinuri nu ar fi fost de ajuns, defalcarea exactă a unei ieșiri de 662 de milioane de dolari de la FTX în timp ce aceasta se prăbușea în faliment rămâne o altă enigmă. Bankman-Fried a declarat în interviul de la summit că a existat un acces necorespunzător la FTX după spirala sa.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, un alt vorbitor la summitul de la New York, a numit dezastrul FTX "momentul Lehman în cadrul cripto", referindu-se la prăbușirea gigantului bancar de investiții Lehman Brothers în 2008.

Piețele cripto s-au stabilizat într-o oarecare măsură după ce au scăzut în noiembrie, pe măsură ce turbulențele din jurul FTX s-au îngroșat. Chiar și așa, un indicator al primelor 100 de jetoane a scăzut cu peste 60% în acest an, afectat de înăsprirea politicii monetare și de o serie de explozii criptografice dintre care FTX este cea mai spectaculoasă.

Averea lui Bankman-Fried a ajuns la un moment dat la 26 de miliarde de dolari, iar cu doar câteva săptămâni în urmă a fost descris ca fiind John Pierpont Morgan al activelor digitale, dispus să-și arunce averea pentru a salva industria. În timpul interviului, el a declarat că nu mai are decât un singur card de credit și 100.000 de dolari în bancă, potrivit Bloomberg.

Presat să spună dacă a fost sincer în legătură cu FTX, Bankman-Fried a spus: "Am fost atât de sincer pe cât pot să fiu."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te