Mike Pompeo înfiinţează o comisie pentru reexaminarea drepturilor omului

DE Alexandru Pop | Actualizat: 09.07.2019 - 08:37
Mike Pompeo. Foto Getty Images

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a anunţat luni înfiinţarea unei comisii în cadrul Departamentului de Stat care îl va consilia în ce priveşte drepturile omului în lume şi rolul lor în conturarea politicii externe a Statelor Unite, scrie DPA, citată de Agerpres.

SHARE

Comisia privind Drepturile Inalienabile va reexamina problema fundamentală a ceea ce defineşte un drept al omului, a precizat Pompeo. Mike Pompeo şi-a exprimat speranţa că viitoarea comisie va oferi „material intelectual” pentru „cea mai profundă reexaminare a drepturilor inalienabile” de la Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

Documentul, semnat la ONU în 1948, a stabilit pentru prima dată drepturile umane fundamentale ce trebuie protejate la nivel global şi a afirmat că recunoaşterea drepturilor inalienabile este fundamentul libertăţii, justiţiei şi păcii în lume.

Declaraţia a pus capăt ideii că statele pot fi abuzive cu cetăţenii lor fără a atrage atenţie sau repercusiuni.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a numit o opozantă a avortului la conducerea comisii însărcinate să examineze modul în care SUA protejează drepturile omului şi rolul acestora în politica externă americană, notează la rândul său AFP, citată de Agerpres.

Mary Ann Glendon, profesoară de drept la Harvard şi una dintre liderele mişcării împotriva dreptului la avort, va conduce această comisie a „drepturilor inalienabile” în cadrul Departamentului de Stat.

Această comisie „trebuie să reflecteze la întrebarea fundamentală: ce înseamnă să spui sau să pretinzi că ceva este un drept al omului?”, a declarat Pompeo.

Căci pentru secretarul de stat american, un creştin evanghelic care îşi evocă adesea credinţa, „instituţiile internaţionale, gândite şi construite pentru a apăra drepturile omului, s-au îndepărtat de misiunea lor iniţială”.

Pompeo a subliniat totuşi diversitatea noii comisii, compusă din „experţi în drepturile omului, filosofi şi activişti, republicani, democraţi şi independenţi”. Printre ei figurează Katrina Lantos Swett, o democrată al cărei tată, Tom Lantos, a fost un opozant regimurilor dictatoriale.

Unii conservatori americani denunţă marile organizaţii pentru drepturile omului, reproşându-le apărarea drepturilor reproductive ale femeilor, drepturilor homosexualilor sau egalităţii salariale.

Glendon, fostă ambasadoare americană la Sfântul Scaun, reprezenta Vaticanul la conferinţa ONU privind probemele femeilor la Beijing în 1985 când Hillary Clinton, pe atunci Prima Doamnă a SUA, a afirmat că „drepturile femeilor sunt un drept uman”.

Profesoara universitară criticase accentul pus de conferinţă asupra politicilor de contracepţie în ţările în curs de dezvoltare.

După alegerea lui Donald Trump, guvernul american utilizează problema drepturilor omului pentru a-şi condamna rivali precum China, Iranul şi Cuba, fără a insista asupra celor ale aliaţilor săi, precum Egiptul şi Arabia Saudită, notează France Presse.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -