Mii de vacanțe de vară, în pericol. Hub-ul aerian de la Gatwick, blocat 8 zile de grevă

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 15.07.2023 - 10:14
Mii de vacanțe de vară, în pericol. Hub-ul aerian de la Garwick, blocat 8 zile de grevă - Foto: Profimedia Images

Grevele anunțate la aeroportul britanic Gatwick, la sfârșitul lui iulie și începutul lui august, ar putea afecta mii de vacanţe de vară ale călătorilor din întreaga lume.

SHARE

Lucrătorii de la al doilea mare aeroport al Marii Britanii, Gatwick, vor face grevă timp de opt zile la sfârşitul lunii iulie şi la începutul lunii august, ceea ce ar putea cauza anulări şi probleme de călătorie pentru mii de pasageri în cea mai aglomerată perioadă a anului pentru vacanţele de vară, transmite News.ro, citând Reuters.

Călătorii europeni sunt deja în alertă maximă din cauza îngrijorărilor legate de problemele de control al traficului aerian care decurg atât din cauza spaţiul aerian redus, ca efect al războiului din Ucraina, cât şi din problemele de personal şi grevele în unele locaţii.

Citește și: Hotelier din Mamaia, fost senator PSD, despre sezonul 2023: „Oameni puțini. E foarte scumpă plaja”

Sindicatul Unite a declarat că aproximativ 950 de lucrători de la Gatwick, inclusiv personalul de la sol, manipulatorii de bagaje şi agenţii de check-in, vor intra în grevă din cauza unei dispunte salariale, timp de patru zile, între 28 iulie şi 1 august şi apoi încă patru zile, în perioada 4-8 august.

”Având în vedere amploarea acţiunii greviste, întreruperile, întârzierile şi anulările sunt inevitabile pe aeroport”, a spus Unite în declaraţia sa.

Gatwick, situat la aproximativ 48 de kilometri la sud de Londra, a anunţat că va sprijini companiile aeriene cu planurile lor de urgenţă, pentru a se asigura că operează cât mai multe zboruri posibil conform programului. 

Contractele vizate în dispută au fost între companii aeriene şi contractori terţi, inclusiv Menzies Aviation şi DHL Services, a spus aeroportul.

Citește și: Sfaturi utile despre cum să eviți haosul din aeroport: Evitați să călătoriți având bagaj de cală

Aeroportul Gatwick, un hub aerian internațional cheie

Un centru cheie pentru zborurile de agrement către destinaţiile de plajă din sudul Europei, cele mai mari companii aeriene din Gatwick includ easyJet, TUI şi British Airways.

EasyJet a precizat că săptămâna viitoare vor avea loc discuţii suplimentare între operatorul său de la sol DHL şi Unite.

”Îi îndemnăm să ajungă la un acord cât mai curând posibil”, a spus compania aeriană.

British Airways a declarat că agentul său de gestionare la sol GGS lucrează cu sindicatul pentru a rezolva problema ”în regim de urgenţă”, în timp ce Menzies Aviation a spus că a invitat Unite înapoi la masa discuţiilor, pentru a încerca să ajungă la o înţelegere.

Preocupările legate de întârzierile controlului traficului aerian au determinat deja easyJet să reducă luni 2% din programul său de zbor de vară, mai ales din Gatwick.

Orice întrerupere în această vară va veni pe fondul unui sezon de vârf haotic în Europa, anul trecut, când mii de zboruri au fost anulate din cauza lipsei de personal.

Companiile aeriene s-au confruntat cu o factură uriaşă de despăgubire şi au cheltuit milioane în acest an pentru a se asigura că sistemul are o marjă de siguranţă, pentru a încerca să atenueze riscul problemelor.

În zilele afectate de grevă, din Gatwick urmează să plece 4.410 de zboruri, ceea ce echivalează cu peste 840.000 de pasageri potenţiali, potrivit companiei de analiză a aviaţiei Cirium.

Gatwick a fost menţionat de şeful grupului comercial al companiilor aeriene IATA, la începutul acestei săptămâni, ca având probleme de resurse locale în funcţiiile de control al traficului aerian, potrivit unui raport din Financial Times.

Cel mai aglomerat nod aerian al Marii Britanii, Aeroportul Heathrow, a convenit în iunie un acord de salarizare cu lucrătorii de securitate, evitând mai multe zile de greve pe parcursul verii, care fuseseră planificate de Unite.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te