Mesajul lui Xi Jinping pentru Putin: „Rezolvarea politică în Ucraina este direcția corectă”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 16.05.2024 - 13:36
Mesajul lui Xi Jinping pentru Putin: „Rezolvarea politică în Ucraina este direcția corectă” - Foto: Profimedia images

Mesajul lui Xi Jinping pentru Putin: În urma discuțiilor cu președintele rus Vladimir Putin, care au avut loc joi la Beijing, liderul chinez Xi Jinping a declarat că "ambele părți sunt de acord că soluționarea politică a problemei ucrainene este direcția corectă".

SHARE

Liderul chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin s-au angajat să își aprofundeze parteneriatul la Beijing, într-o demonstrație clară a alinierii lor crescânde în timp ce trupele rusești avansează în Ucraina.

Mesajul lui Xi Jinping pentru Putin: „Rezolvarea politică în Ucraina este direcția corectă”

"Poziția Chinei cu privire la această „problemă” (ucraineană n.red) a fost consecventă și clară, care include aderarea la Carta și principiile ONU, respectarea suveranității și integrității teritoriale a fiecărei țări, respectarea preocupărilor legitime de securitate ale fiecărei părți și construirea unui cadru de securitate echilibrat, eficient și durabil", a declarat Xi.

"China speră ca pacea și stabilitatea în Europa să se instaureze în curând și continuă să joace un rol constructiv."

Xi a deplâns faptul că o "mentalitate de război rece continuă să persiste" și că "hegemonia unilaterală, confruntările din tabere și politica de putere amenință pacea mondială și securitatea fiecărei țări".

China și-a apărat în repetate rânduri comerțul cu Rusia ca parte a unor relații bilaterale normale.

De asemenea, afirmă că menține o poziție neutră în privința războiului și că nu joacă alt rol decât acela de a căuta pacea.

China „joacă” la două capete

În timpul întâlnirilor cu liderii europeni de săptămâna trecută, Xi a respins acuzațiile privind sprijinul țării sale pentru războiul Rusiei din Ucraina.

Xi a salutat aprofundarea legăturilor dintre cele două țări, care au fost oficializate într-o declarație comună semnată de lideri în cadrul unei ceremonii joi, afirmând că acestea vor "injecta un impuls puternic" în dezvoltarea relațiilor lor.

Putin - a cărui delegație include înalți oficiali din domeniul apărării și securității - a fost întâmpinat de Xi în Marea Sală a Poporului din Beijing mai devreme, cu toată pompa militară, anunțând începutul pentru începutul vizitei sale de stat de două zile.

China este principalul partener comercial al Rusiei, iar sancțiunile internaționale legate de războiul purtat de Moscova în Ucraina au dus la o mai mare apropiere între cele două economii, potrivit CNN.

În cadrul întâlnirilor cu Putin, Xi a proclamat că relațiile dintre China și Rusia "au rezistat testului unui peisaj internațional în schimbare" și "au avansat constant cu o coordonare strategică cuprinzătoare îmbunătățită", potrivit unei lecturi a Ministerului chinez de Externe.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te