Mesaj al rezistenței din Valea Panjshir: „Guvernul taliban, doar teroriști cu legături Al Qaida”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 08.09.2021 - 22:42
Liderul rezistenței antitalibani, Ahmad Massoud/Foto: afp

Ultimul grup de rezistență împotriva talibanilor, aflat în Valea Panjshir, a denunțat miercuri noul guvern interimar al talibanilor ca fiind unul terorist. Liderul rezistenței, Ahmad Massoud, a cerut poporului să se ridice împotriva conducătorilor islamiști.

SHARE

Condus de fiul legendarului luptător de rezistență Ahmad Shah Massoud - care a fost asasinat în 2001 de Al-Qaida cu două zile înainte de atacurile din 11 septembrie - Frontul Național de Rezistență (NRF) recunoaște că a pierdut controlul asupra Văii Panjshir, dar nu lupta cu „guvernul ilegitim”, a declarat purtătorul de cuvânt, Ali Maisam Nazari.

El a vorbit cu AFP după ce talibanii au anunțat un guvern interimar alcătuit din luptătorii loialiști.

„Narațiunea cu talibanul modern s-a încheiat. Nu există talibani în favoarea unui guvern incluziv", a spus Nazari.

„Acesta va deveni curând un guvern paria, un guvern nelegitim. Uitați-vă doar la numărul de teroriști din acest cabinet. Și ne așteptăm să se reformeze?"

Nazari a declarat că noul guvern nu reprezintă mozaicul etnic divers al Afganistanului.

Funcțiile de top din Cabinet, au mers la teroriști

Toate funcțiile de top au fost date liderilor cheie ai talibanilor și din rețeaua Haqqani - facțiunea violentă cunoscută pentru comiterea unora dintre cele mai sângeroase atentate  sinucigașe din Afganistan din ultimii ani.

Pornind de la cap, mullahul Mohammad Hassan Akhund, noul prim-ministru, se află pe lista neagră a ONU pentru că este „unul dintre cei mai duri comandanți talibani”.

Ministrul de interne în funcție, Sirajuddin Haqqani, un „terorist global”, aflat pe lista FBI pentru legăturile cu Al Qaida.

Prin excluderea reprezentanților ale numeroaselor etnii ale Afganistanului - inclusiv a comunităților șiite și Hazara - și lansarea unui atac asupra Văii Panjshir,  talibanii „au adâncit diviziunile sociale” și vor încerca să forțeze oamenii să accepte interpretarea lor extremistă a legii Șaria.

„Priviți imaginile din Kabul. Femeile și bărbații merg curajoși pe străzi, neînarmați și spun talibanilor „împușcați-ne, nu ne pasă, vrem libertate și dreptate”, spune Nazari.

„Aceasta este o populație care îi urăște. Cum vor conduce talibanii o țară ca aceasta?"

Nazari a declarat că protestatarii au răspuns la mesajul audio al lui Massoud, care a cerut luni afganilor să „înceapă o răscoală națională pentru demnitatea, libertatea și prosperitatea țării noastre”.

Mesajul a venit după ce islamiștii au susținut că au preluat Valea Panjshir, un bastion tradițional de rezistență - mai întâi împotriva sovieticilor, apoi împotriva talibanilor.

Răspunsul oamenilor dovedește că NRF are putere mai mare decât a talibanilor, deși a pierdut controlul unei văi „aride”.

Conducătorul legitim al Afganistanului este fostul vicepreședinte Amrullah Saleh

Nazari a precizat că Massoud, cât și aliatul său, fostul vicepreședinte afgan Amrullah Saleh, sunt în siguranță și se află în țară, pentru a continua lupta.

„Talibanii pot controla geografic anumite zone, dar le lipsește legitimitatea pe care o are Frontul Național de Rezistență", a spus el.

„Există o rezistență la nivel național care se formează”.

Ambasadori și reprezentanți ai misiunilor diplomatice afgane în diferite țări au declarat că nu vor demisiona, aflându-se sub autoritatea lui Amrulah Saleh, devenit președinte după fuga lui Ashraf Ghani, care se află în Panjshir.

Citește și

China vrea să ocupe fosta bază aeriană Bagram a SUA din Afganistan

Forțele franceze de securitate, în alertă. A început procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015

 

„În Tadjikistan, reprezintă Afganistanul și pe Amrullah Saleh, care îndeplinește atribuțiile de președinte al țării", a declarat ambasadorul Afganistanului la Dușhanbe, Mohammad Zahir Akbar.

„Amrulah Saleh îndeplinește temporar atribuțiile președintelui și rămâne în Panjshir", a spus el.

Potrivit Constituției, a subliniat diplomatul, dacă președintele își părăsește postul dintr-un motiv oarecare, adjunctul său preia.

Ambasadorul a spus că el reprezintă conducerea țării sale condusă de Saleh.

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te