Medvedev amenință Ucraina cu o ”catastrofă ecologică”. ”Atacurile din Odesa și Ismail, insuficiente”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 05.08.2023 - 17:25
Dmitri Medvedev, fostul președinte rus Foto: Profimedia Images

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a transmis că Moscova va mai ataca porturile ucrainene, ca răspuns la atacurile Kievului asupra navelor rusești la Marea Neagră. El a amenințat Ucraina că va avea parte de o catastrofă ecologică.

SHARE

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a sugerat, sâmbătă, că Moscova va mai ataca porturile ucrainene ca răspuns la atacurile Kievului asupra navelor ruseşti în Marea Neagră şi a ameninţat că Ucraina va avea parte de "o catastrofă ecologică", relatează Reuters.

Medvedev amenință Ucraina cu o ”catastrofă ecologică”. ”Atacurile din Odesa și Ismail, insuficiente”

Medvedev, care este vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, organism prezidat de preşedintele Vladimir Putin, a vorbit după atacurile cu drone maritime ucrainene împotriva unei nave de război ruseşti în portul Novorossiisk şi împotriva unui petrolier în apropiere de Crimeea.

Putin a prezidat vineri o reuniune a Consiliului de Securitate, la care a participat Medvedev, după atacul de la Novorossiisk, în care nava Olenegorsky Gornyak, aparţinând Marinei ruse, ar fi fost grav avariată.

"Nemernicii şi ciudaţii nu înţeleg decât cruzimea şi forţa. Se pare că atacurile din Odesa, Ismail şi alte locuri nu au fost suficiente pentru ei", a declarat Medvedev într-o postare pe conturile sale oficiale de socializare.

În ultimele săptămâni, Rusia a vizat portul Odesa de la Marea Neagră, unde se află cartierul general al marinei ucrainene, şi Ismail, principalul port interior al Ucrainei, situat de cealaltă parte a Dunării faţă de România, avariind infrastructura portuară şi facilităţile pentru cereale.

Moscova, care luna trecută s-a retras dintr-un acord care permitea Ucrainei să îşi exporte în siguranţă cerealele prin Marea Neagră, a început atacurile portuare după un atac ucrainean asupra podului care leagă Rusia de Crimeea, în care au fost ucişi părinţii unei adolescente şi au fost provocate pagube grave.

Citește și: VIDEO Filmele în care Rusia pretinde că navele lor ar fi atacate cu drone din Delta românească

Organizaţia Naţiunilor Unite şi unele ţări occidentale şi africane au îndemnat Rusia să revină la acordul privind cerealele, lucru pe care Moscova a declarat că îl va face doar dacă şi când va fi pus în aplicare un acord menit să faciliteze exportul de cereale şi îngrăşăminte ruseşti.

Medvedev a sugerat că atacurile Rusiei împotriva Ucrainei ca ripostă la atacurile Ucrainei cu drone maritime ar putea pune capăt oricărei şanse de a revigora acordul privind cerealele.

"Dacă gunoaiele de la Kiev vor să creeze un dezastru ecologic în Marea Neagră, ar trebui să primească unul pe partea din teritoriul lor care va cădea în curând în Polonia şi care va duhni timp de secole după aceea", a declarat Medvedev. "Aceasta va fi judecata finală pentru ei cu privire la afacerea cu cereale".

Citește și: AUDIO Marinari ruși din Marea Neagră, apel de evacuare a morților după atacul cu drone din Deltă

Nu este clar la ce fel de dezastru ecologic s-a referit Medvedev. Înalţi oficiali ruşi din domeniul securităţii au sugerat, fără a furniza dovezi, că trupele poloneze vor fi desfăşurate la un moment dat în vestul Ucrainei, în timp ce Rusia va păstra şi va extinde teritoriul pe care l-a anexat unilateral în sudul şi estul Ucrainei.

Kievul, care desfăşoară o contraofensivă, afirmă că rămâne hotărât să îşi recupereze întregul teritoriu, inclusiv Crimeea, potrivit news.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te