Măsuri anti-coronavirus: Bulgaria închide cinematografele, teatrele, arenele și sălile de sport

DE Alexandru Pop | 10.03.2020 - 09:43
Premierul bulgar Boiko Borisov, pe când avea contacte fizice cu Viorica Dăncilă/FOTO: digi24.ro

Interzicerea exportului de măști și de îmbrăcăminte de protecție și demararea unei producţii sporite în acest sens în Bulgaria, suspendarea evenimentelor culturale în întreaga țară și restricționarea evenimentelor sportive, interzicerea activităților extracurriculare.

SHARE
Acestea sunt doar o parte din măsurile pe care Guvernul Bulgariei le-a luat pentru a împiedica răspândirea coronavirusului în această țară, unde au fost confirmate patru îmbolnăviri cu COVID-19, potrivit Hotnews.

Primele patru cazuri de coronavirus - 4 - au fost raportate duminică în Bulgaria.

Premierul Boiko Borisov a lansat un apel către populație "să arate că sunt o națiune disciplinată, că nu ne sperie de nimic și că putem colabora pentru a depăși acest flagel” și a dispus miniștrilor să fie disponibili 24 de ore și să ofere un exemplu personal privind respectarea măsurilor pentru coronavirus, scrie Dnevnik, preluat de Rador.
Producătorii bulgari vor începe să fabrice de urgență măști, la ședința de guvern anunțându-se că există materiale textile antibacteriene suficiente pentru 3 milioane de măști. Premierul a susținut că îmbrăcămintea de protecție va fi livrată, inclusiv cu elicoptere, în localităţile în care acestea nu sunt suficiente și, dacă va fi necesar, vor fi trimişi medici suplimentari în spitale.
Ministrul Sănătății, Chiril Ananiev, va merge la Plevna și Gabrovo pentru a verifica stocurile de măști și îmbrăcăminte de protecție și dacă este necesar să se administreze suplimentar medicamente antiinfecțioase. Cele două spitale care au pacienți cu coronavirus trec la regim de lucru de carantină - acestea vor primi doar pacienți noi ce au nevoie de intervenții chirurgicale de urgență și sunt urgențe cardiovasculare și neurologice, a decis Guvernul.
Până la noi ordine, este interzis exportul de măști și îmbrăcăminte de protecție. "Ministerul de Interne și Agenţia de Stat pentru Securitate Naţională (DANS) ar trebui să-și folosească forțele, în special Poliția Economică, pentru a combate specula şi speculanții. Nu mergeți să cumpărați și apoi să revindeți", a avertizat Boiko Borisov.
Ambasadorul bulgar în Turcia este însărcinat cu semnarea contractului de furnizare a echipamentelor de protecție suplimentare Bulgariei - 50.000 de măști și 100.000 de haine de protecție. "Acum, după ce a fost dezbătută problema în Consiliului de Miniștri, am convenit ca ambasadorul în Turcia să semneze contractul pentru ca un camion să poată ajunge în Bulgaria. Nici măcar nu vor aștepta plata", a dat asigurări Borisov.
 
Țara are în total 7.000 de teste de coronavirus, s-a anunţat la şedinţa de guvern. "Avem aproximativ 4.000 de teste noi plătite, plus aproape 3.000 în stoc. Credem că sunt absolut suficiente", a spus Borisov. Personalul din fiecare district va indica rezervele de paturi pe care le poate oferi fiecare spital. Se extinde şi cercul persoanelor care urmează să fie testate pentru coronavirus.
Evenimentele culturale sunt interzise în toată Bulgaria, iar cele sportive sunt restricționate. Inițial, ideea era să se interzică frecventarea de teatre și cinematografe doar în regiunile cu cazuri confirmate de coronavirus - Gabrovo și Plevna, însă, la propunerea ministrului bulgar al culturii, Boil Banov, măsurile restrictive au fost extinse. "Cred că riscul este prea mare. Dacă o persoană este infectată, asta înseamnă că toată lumea prezentă la eveniment poate fi infectată", argumentează Banov.

 

În ceea ce privește evenimentele sportive, competițiile în întreaga țară vor avea loc cu uşile închise, fără public, iar evenimentele sportive pentru copii vor fi suspendate. În ambele orașe cu coronavirus, evenimentele sportive vor fi anulate. "Dacă acesta este modul în care lumea evoluează, sunt convins că Jocurile Olimpice vor fi amânate", a spus Boiko Borisov.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te