Mark Rutte, nominalizat oficial pentru funcția de secretar general al NATO. Când își începe mandatul

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.06.2024 - 08:11
Mark Rutte, nominalizat oficial pentru funcția de secretar general al NATO. Când își începe mandatul - Foto: Profimedia images
Mark Rutte, nominalizat oficial pentru funcția de secretar general al NATO. Când își începe mandatul - Foto: Profimedia images

Mark Rutte, nominalizat oficial pentru funcția de secretar general al NATO. Cele 32 de state membre ale NATO vor confirma miercuri nominalizarea lui Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei.

SHARE

Ambasadorii statelor membre vor oficializa această numire în timpul unei reuniuni a Consiliului Atlanticului de Nord, forul de decizie politică al NATO.

Mark Rutte, nominalizat oficial pentru funcția de secretar general al NATO. Când își începe mandatul

Retragerea candidaturii lui Klaus Iohannis și a obiecțiilor formulate de Ungaria și Slovacia i-au lăsat lui Rutte cale liberă pentru obținerea postului de secretar general. El își va începe mandatul pe 1 octombrie, când expiră ultima prelungire a mandatului actualului secretar general, Jens Stoltenberg, care a fost numit în 2014.

Mandatul lui Stoltenberg a fost extins de patru ori în contextul războiului din Ucraina.

În plus față de acest război și contextul politic internațional tensionat, Mark Rutte va conduce alianța într-o perioadă dificilă, marcată de alegerile din SUA și de posibilitatea unui nou transfer de putere la Washington, în cazul în care Donald Trump ar câștiga alegerile din noiembrie. Relațiile bune ale lui Rutte cu Trump din precedentul mandat al acestuia ar putea să fi jucat un rol în susținerea candidaturii sale, potrivit Agerpres.

Citește și: Preluarea șefiei NATO de către Mark Rutte ar putea schimba situația geopolitică actuală

De exemplu, liderul neerlandez este recunoscut printre omologii săi europeni drept salvatorul summitului NATO din 2018, când a discutat cu Trump despre creșterea cheltuielilor de apărare în rândul europenilor, așa cum dorea fostul președinte american.

Previzibilul atac "de iarnă" al lui Putin asupra Ucrainei

După ce Mark Rutte va deveni Secretar General al NATO, Ucraina îi va cere ajutorul, pe măsură ce se apropie iarna.

În ultimele luni, Rusia și-a intensificat loviturile împotriva centralelor termice și a barajelor hidroelectrice ucrainene. Această infrastructură necesită luni, dacă nu ani, pentru a fi reparată complet.

Manualul de război și diversiune al Kremlinului nu este nou. Moscova l-a pus în practică în timpul primei ierni a războiului. În lunile de la sfârșitul lui 2022 și începutul lui 2023, rețeaua electrică a Ucrainei a fost intens atacată.

Citește și: Klaus Iohannis se retrage din cursa pentru NATO. România îl susține pe Mark Rutte

Actualul șef al NATO, Jens Stoltenberg, spune că soluția constă în mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru a proteja furnizorii de energie.

Însă Europa nu are atât de multe astfel de sisteme pe care să le cedeze (cu excepția notabilă a României și a altor câțiva aliați, n.r.).

Punerea la plată a membrilor NATO cu contribuții mai mici de 2%

Săptămâna aceasta, NATO a consemnat un număr record de membri care au atins ținta de 2% din PIB-ul național alocat pentru cheltuielile de apărare. Este vorba de 23 de state. Între ele, Olanda, care s-a străduit ani de zile să atingă acest prag.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te