Oraș cu 450.000 de locuitori, Mariupol respinge cererea Rusiei de a se preda. Ce urmează

DE Daniel Toșa | Actualizat: 21.03.2022 - 09:12
Mariupol respinge cererea Rusiei de a se preda. Ce urmează/FOTO: dw.com
Mariupol respinge cererea Rusiei de a se preda. Ce urmează/FOTO: dw.com

Termenul limită impus de Rusia pentru ca autoritățile din Mariupol să predea orașul a expirat, ucrainenii respingând termenii ca fiind o alegere greșită.

SHARE

Orașul portuar Mariupol, în care locuiau înainte de război aproximativ 450.000 de persoane, a fost atacat aproape constant de forțele rusești de la începutul lunii martie, imaginile din satelit arătând distrugeri semnificative ale zonelor rezidențiale.

În timp ce ultimatumul rusesc părea să le ofere celor care au ales să se predea o ieșire sigură din oraș, nu a oferit astfel de garanții pentru cei care au rămas.

Rusia a fost acuzată în repetate rânduri că a țintit civili, locuitorii prinși în capcană descriind atacul ca pe un "iad".

Citește și: VIDEO SIMULARE 90 milioane de morți și răniți în prima zi a unui război nuclear între SUA și Rusia

Atacurile rusești au dus la o prăbușire totală a serviciilor de bază - rezidenții neavând acces la gaz, electricitate sau apă. Cadavrele sunt lăsate în stradă, fie pentru că nu mai există nimeni care să le ridice, fie pentru că este pur și simplu prea periculos să încerce.

Un oficial din oraș a declarat că oamenilor le este frică să părăsească adăposturile subterane chiar și pentru a face rost de lucruri esențiale, ceea ce înseamnă că aceștia încearcă să bea mai puțină apă și să mănânce mai puțină mâncare, ieșind la suprafață doar pentru a pregăti mese calde.

Citește și: Preşedintele american Joe Biden nu va vizita şi Ucraina în cadrul deplasării în Europa

Bombardarea maternității, teatru: Orașul suportă din ce în ce mai mult greul asaltului feroce al Rusiei, cu bombardamente zi și noapte, a declarat maiorul Denis Prokopenko, din Regimentul Azov al Gărzii Naționale. Asaltul a inclus lovituri mortale asupra unei maternități și bombardamente separate asupra unui teatru și a unei școli de artă unde se adăposteau sute de oameni - ale căror pierderi sunt încă necunoscute, în timp ce operațiunile de salvare continuă. Cuvântul "copii" a fost scris pe două laturi ale teatrului înainte de a fi bombardat, potrivit imaginilor din satelit.

De săptămâni întregi, oficialii ucraineni au acuzat forțele rusești că au blocat coridoarele de evacuare care ar permite locuitorilor o ieșire sigură din oraș. Consilierul primarului din Mariupol, Petro Andrushenko, a declarat duminică pe canalul său Telegram că oamenii care încearcă să fugă din oraș cu mașinile lor sunt împușcați de forțele rusești. Guvernul ucrainean a declarat că un convoi de ajutor pentru orașul asediat a fost blocat în mod repetat.

Duminică, consiliul municipal din Mariupol a declarat că locuitorii sunt duși în Rusia împotriva voinței lor de către forțele rusești. Locuitorii din Mariupol capturați au fost duși în tabere unde forțele rusești le-au verificat telefoanele și documentele, apoi i-au redirecționat pe unii dintre locuitori către orașe îndepărtate din Rusia, a declarat consiliul. Rusia a negat sâmbătă acuzațiile.

De ce vrea Rusia să controleze Mariupol

Orașul este un port strategic care se află pe o porțiune de coastă care leagă regiunea estică Donbas de peninsula Crimeea, ambele aflate sub controlul Rusiei din 2014. Forțele rusești par să încerce să preia controlul total al zonei pentru a crea un coridor terestru între cele două regiuni, strângând Mariupol cu o forță militară brutală.

"Este imposibil de găsit cuvinte care să descrie nivelul de cruzime și cinism cu care ocupanții ruși distrug populația civilă a orașului ucrainean de la malul mării. Femeile, copiii și bătrânii rămân în vizorul inamicului. Aceștia sunt oameni pașnici complet neînarmați", a declarat săptămâna trecută consiliul orașului Mariupol.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te