Maria Zaharova confirmă că există lupte interne în cercul apropiat Kremlinului

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 12.03.2023 - 12:01
Maria Zaharova confirmă că există lupte interne în cercul apropiat Kremlinului - Foto: TASS

Maria Zaharova confirmă că există lupte interne în cercul apropiat Kremlinului. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a făcut acest lucru după ce Kremlinul a cedat controlul centralizat asupra spaţiului informaţional rusesc.

SHARE

Maria Zaharova confirmă că există lupte interne în cercul apropiat Kremlinului. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a făcut acest lucru după ce Kremlinul a cedat controlul centralizat asupra spaţiului informaţional rusesc, iar liderul rus se pare că nu poate repara cu uşurinţă această situaţie, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cea mai recentă analiză asupra războiului din Ucraina.

Jurnalişti apropiaţi de Kremlin, academicieni şi susţinători ai ideii de Novorossia au participat sâmbătă la Moscova la un forum cu tema: "Aspecte practice şi tehnologice ale războiului informaţional şi cognitiv în realităţile moderne".

Maria Zaharova confirmă că există lupte interne în cercul apropiat Kremlinului

În timpul unei discuţii de grup, Maria Zaharova, una dintre figurile centrale ale comunicărilor propagandistice oficiale, a declarat că Kremlinul nu poate repeta abordarea stalinistă de a stabili un echivalent modern al Biroului de Informaţii sovietic pentru a controla în mod centralizat spaţiul informaţional intern al Rusiei, din cauza luptelor dintre "elitele" - nespecificate - de la Kremlin.

Declaraţia Mariei Zaharova este demnă de remarcat, notează ISW, şi susţine mai multe dintre evaluările de lungă durată ale Institutului cu privire la fisurile apărute în regimul de la Kremlin şi a dinamicii de control asupra spaţiului informaţional.

Citește și: S-a schimbat comanda Grupului de luptă al NATO în România: Cine este colonelul detașat la Cincu

Declaraţia susţine mai multe evaluări: că există lupte interne la Kremlin între membrii-cheie ai cercului intim al lui Putin, că Putin a cedat în mare măsură spaţiul informaţional rusesc de-a lungul timpului unei varietăţi de actori cvasi-independenţi şi că Putin este aparent incapabil să ia măsuri decisive pentru a recâştiga controlul asupra spaţiului informaţional rusesc, subliniază ISW.

Nu este clar de ce Zaharova - un comunicator experimentat - ar fi recunoscut în mod deschis aceste probleme într-un cadru public, mai notează ISW.

Citește și: Șeful Wagner trimite mii de ruși la moarte pentru a nu "dezonora" Rusia în fața Occidentului

Este posibil ca Zaharova să fi discutat direct aceste probleme, pentru prima dată, pentru a tempera aşteptările bloggerilor naţionalişti ruşi cu privire la capacităţile actuale ale Kremlinului de a se coagula în jurul unui narativ unic sau, eventual, chiar a unei politici unificate, scrie ISW în analiza sa.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te