Marea Britanie interzice Grupul Wagner ca „organizație teroristă” și îi confiscă toate proprietățile

DE Adina Mutăr | Actualizat: 07.09.2023 - 09:51
Marea Britanie interzice Grupul Wagner ca „organizație teroristă” și îi confiscă toate proprietățile - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Marea Britanie interzice Grupul Wagner ca „organizație teroristă” și îi confiscă toate proprietățile. Evgheni Prigojin, liderul grupului, formase o întreagă rețea de bănci și instituții financiare prin care își derula afacerile.

SHARE

Marea Britanie interzice Grupul Wagner ca „organizație teroristă” și îi confiscă toate proprietățile, a scris presa britanică citând ministrul de Interne, Suella Braverman.

Grupul Wagner va fi interzis în temeiul legilor antitero, fiind pus la egalitate cu ISIS, Al-Qaeda și alte organizații teroriste.

Marea Britanie interzice Grupul Wagner ca „organizație teroristă” și îi confiscă toate proprietățile

„Wagner este o organizație violentă și distructivă care a acționat ca un instrument militar al Rusiei lui Vladimir Putin de peste mări”, a declarat ministrul, potrivit thedefensepost.com.

Un ordin de interzicere face ca sprijinirea grupului să fie o infracțiune.

„Sunt teroriști, pur și simpli – și acest ordin de interzicere face acest lucru clar în legea britanică”, a adăugat un raport al BBC, citându-l pe ministru.

„Wagner a fost implicat în jaf, tortură și crime barbare. Acțiunile grupului în Ucraina, Orientul Mijlociu și Africa sunt o amenințare la adresa securității globale”, a precizat Braverman.

În iulie, Marea Britanie a anunțat sancțiuni împotriva a 13 persoane și întreprinderi despre care spunea că au legături cu gruparea rusă din Africa, acuzând-o de crime acolo, inclusiv uciderea civililor și tortură.

Persoanele și entitățile vizate – care nu mai pot face afaceri cu cetățeni, companii și bănci din Marea Britanie - ar fi fost implicate în activitățile Wagner în Mali, Republica Centrafricană (RCA) și Sudan.

Printre ei se numărau șeful Wagner din Mali, Ivan Aleksandrovitci Maslov; șeful  în CAR, Vitali Viktorovici Perfilev și șeful operațiunilor Konstantin Aleksandrovitci Pikalov.

Noua decizie permite ca bunurile Grupului Wagner să fie clasificate drept „proprietate teroristă” și confiscate de guvern. Și nu sunt puține.

Afacerile se ridică la miliarde de dolari, conturi ce nu sunt cunoscute în totalitate de Kremlin

Activitățile rețelei Wagner au depășit serviciile militare convenționale, incluzând și gestionarea unor afaceri în domeniul petrolului și gazelor, minier - aur, diamante, resurselor minerale - ce au necesitat o rețea de bănci și clienți pentru comercializare, acestea fiind vizate acum prin desemnarea grupului ca organizație teroristă.

Afacerile se ridică la miliarde de dolari, conturi ce nu sunt cunoscute de Kremlin și care alcătuiesc „motorul” finanțării operațiunilor mercenarilor, cele mai multe în scopuri economice particulare.

Un raport al unei comisii parlamentare britanice a notat că Regatul Unit a sancționat mai puține persoane și entități decât SUA și UE în ultimul an și a fost evaziv în a lega persoanele sancționate de Grupul Wagner, insistând pe relațiile acestora cu regimul de la Kremlin.

Astfel, băncile și alte instituții financiare nu au știut care entități se află în domeniul lor de aplicare, permițând continuarea tranzacțiilor grupului, ale lui Prigojin, finanțatorul Wagner.

Citește și: Cine crede că Prigojin e viu și se va răzbuna. Putin bagă la secret „înmormântarea” liderului Wagner

Persoanele afiliate la Wagner au proprietăți și investiții deținute prin intermediul companiilor proxy în Regatul Unit și UE, chiar dacă activitățile lor fizice și cele mai profitabile se desfășoară în afara acestor teritorii.

Center for Information Resilience, organizația non-profit care a efectuat cercetări open-source pentru această anchetă, a susținut că sancțiunile au fost rareori aplicate persoanelor care lucrează ca specialiști civili în domenii cheie, de exemplu extracția mineralelor, unde entitățile afiliate la Wagner angajează specialiști în domenii precum geologia, gemologia sau logistica.

Citește și: Putin a decretat ca trupele de mercenari să depună jurământ pentru armata Rusiei. Wagner îl amenință

„Acești indivizi „fără chip” fac posibile activitățile rețelei. În mod similar, cei care acționează ca lideri – directorii companiilor cheie, de exemplu – sunt, de asemenea, în mare măsură ignorați de căile de cercetare, rămânând în afara responsabilităților.

Întrebat ce părere are Kremlinul despre decizia Marii Britanii cu privire la mercenarii lui Prigojin, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a spus că Wagner „nu există și nu a existat din punct de vedere legal”.

„Nu este nimic de comentat”, a spus acesta.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te