Managerul „Hotelului Rwanda”, judecat pentru terorism, după ce a salvat viețile a o mie de oameni

DE Elena Andrei | 19.02.2021 - 21:21
sursă blogspot.com

Fostul manager al hotelului Mille Collines din Kigali, Paul Rusesabagina, în vârstă de 66 de ani, renumit după filmul „Hotel Rwanda” (2004) care povestea cum a salvat peste o mie de oameni în timpul genocidului din Rwanda comis de milițiile hutu, este acum judecat pentru terorism

SHARE

Rusesabagina, un hutu moderat, a devenit apoi un critic al regimului președintelui Paul Kagame.
Locuind în exil din 1996 în Statele Unite și Belgia, țară în care a obținut naționalitatea, a fost arestat la sfârșitul lunii august în Rwanda în circumstanțe tulburi, când avionul în care se afla cu destinația Burundi a aterizat în Kigali. Avocații săi au denunțat răpirea acestuia.

Fiica lui Paul Rusesabagina a cerut vineri Belgiei să intervină pentru ca tatăl ei de naționalitate belgiană să fie eliberat și repatriat, denunțând un proces nedrept.

„Asistența consulară belgiană nu este eficientă, i se refuză accesul la avocații săi, i se refuză medicamentele împotriva hipertensiunii și este închis într-o cameră fără ferestre", a declarat fiica sa, Carine Kanimba, la o conferință de presă.

„Riscă nu doar închisoarea pe viață, ci și moartea. Mă adresez autorităților belgiene, premierului, Alexander De Croo, pentru că se află în poziția de a-mi elibera tatăl prin negocieri cu Kigali”, a declarat Carine.

Paul Rusesabagina, al cărui proces a început miercuri, se confruntă cu 13 acuzații, inclusiv finanțarea acțiunilor de terorism, crimă și rebeliune, pentru presupusul său sprijin pentru Frontul de Eliberare Națională (FLN), un grup rebel acuzat de atacuri mortale în Rwanda.

Rusesabagina a făcut tot ce a fost posibil pentru a proteja de FLN pe cei peste o mie de oameni care se refugiaseră în hotelul al cărui manager era, de cele mai multe ori mituind șefii militari ai FNL, ceea ce acum s-a transformat în „finanțarea acțiunilor de terorism”.

Rusesabagina contestă dreptul instanței de a-l judeca, din cauza naționalității sale belgiene. Apropiații săi spun că sunt „foarte îngrijorați” pentru sănătatea sa, deoarece medicamentele trimise prin diplomația belgiană, potrivit lor, nu au ajuns niciodată la el.

Potrivit Ministerului de Externe belgian, Paul Rusesabagina „a beneficiat de asistență consulară completă de la început" și a primit patru vizite de la personalul diplomatic pentru a „monitoriza starea sa medicală".

Miniștrii belgieni ai Justiției și Afacerilor Externe au cerut „un proces echitabil și transparent” și dreptul acuzatului „de a-și pregăti apărarea în cele mai bune condiții”, în timpul schimburilor cu omologii lor din Rwanda, a indicat pentru AFP un purtător de cuvânt al diplomației belgiene.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te