Mâna de fier a Partidului Comunist Chinez: de la 2.000 la sub 100 de cazuri de coronavirus pe zi

DE Alexandru Pop | 10.03.2020 - 08:49
Xi Jinping, președintele Chinei/FOTO: nytimes.com

În timp ce infecţiile cu coronavirus sporesc în lumea întreagă, numărul de noi cazuri înregistrate în China a scăzut spectaculos, determinându-i pe unii observatori să încerce să-şi însuşească de la Beijing lecţii pe care să le aplice, transmite The Guardian.

SHARE

În ultimele zile, numărul zilnic de îmbolnăviri din China s-a redus de la aproape 2.000 cu mai puţin de trei săptămâni în urmă, la mai puţin de 100.

Luni, Comisia naţională de sănătate a Chinei a raportat 40 de cazuri noi, cel mai mic nivel zilnic de la începutul monitorizării epidemiei, în ianuarie. Conform cifrelor oficiale, aproape nu au mai fost înregistrate noi infectări în restul Chinei, în afara provinciei Hubei care este cea mai grav afectată.

Răspunsul Chinei la virus a inclus măsuri stricte de izolare socială, impunerea carantinei de mai mult de o lună în oraşe întregi din provincia Wuhan şi zonele anexe, care au rămas închise, supravegherea publică extensivă a cetăţenilor, precum şi diverse metode de pedeapsă şi recompense pentru a încuraja respectarea acestor măsuri, potrivit G4 Media.

Eforturile Chinei au fost elogiate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care într-un raport de luna trecută conchide că „abordarea îndrăzneaţă” a acestei ţări a „schimbat cursul unei epidemii în escaladare rapidă şi letale”. Raportul adaugă: „Confruntată cu un virus până acum necunoscut, China a desfăşurat poate cel mai ambiţios, agil şi agresiv efort de limitare a bolii, din istorie”.

Experţii spun că cel mai mare factor care a contribuit la oprirea propagării virusului în China a fost folosirea agresivă a carantinei. În Wuhan, autorităţile au transformat stadioane şi alte astfel de construcţii în centre de carantină şi au construit peste două duzini de spitale temporare pentru pacienţii cu simptome mai puţin severe.

„Până anul acesta, argumentaţia le era favorabilă celor care se opun unor astfel de măsuri, pe baza faptului că ar provoca prea multe alte efecte negative pentru societatea şi economia afectate”, spune Nicholas Thomas, profesor asociat focalizat pe securitatea sănătăţii la City University din Hong Kong. „Ceea ce am văzut noi în China nu contracarează complet acele argumente, dar face într-adevăr apel la o nuanţare mai mare a modului de abordare a viitoarelor epidemii”.

Analiştii politici spun că liderii de la vârful Chinei vor folosi probabil orice succes în oprirea epidemiei pentru elogierea sistemului ierarhic pe verticală, care a devenit tot mai autoritar sub conducerea preşedintelui Xi Jinping.
Dar unii cetăţeni chinezi cred că acelaşi sistem care a permis impunerea unei carantine şi unei supravegheri în masă agresive s-a aflat în culpă, în special în timpul primelor etape ale apariţiei focarului, deoarece a descurajat transparenţa şi un răspuns accelerat la nivel regional. Criticii Partidului Comunist spun că deseori măsurile exagerate – exemplificate prin video-uri puse în circulaţie online, cu cetăţeni legaţi de un stâlp sau umiliţi public pentru încălcarea măsurilor de prevenţie – ar fi putut fi evitate dacă guvernul ar fi intervenit mai rapid şi ar fi fost mai transparent.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te