Maia Sandu, la Bruxelles: „Republica Moldova şi Ucraina au nevoie de un Plan Marshall”

DE Alin Crișan | Actualizat: 29.04.2024 - 21:04
Maia Sandu, la Bruxelles: „Republica Moldova şi Ucraina au nevoie de un Plan Marshall” - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Maia Sandu a pledat la Bruxelles pentru fonduri alocate în viitorul buget al UE și a susținut că „Republica Moldova şi Ucraina au nevoie de un Plan Marshall”.

SHARE

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care se află luni în vizită oficială la Bruxelles, a rostit un discurs în deschiderea Conferinţei anuale privind bugetul Uniunii Europene, în care a pledat pentru un plan Marshall pentru ţara sa şi pentru Ucraina vecină, arătând că ambele au de suferit de pe urma războiului Moscovei.

Maia Sandu, la Bruxelles: „Republica Moldova şi Ucraina au nevoie de un Plan Marshall”

Maia Sandu a subliniat că Ucraina se confruntă cu agresiunea militară rusă, în timp ce Republica Moldova este supusă războiului hibrid din partea Rusiei. Ambele ţări au nevoie de un Plan Marshall pentru secolul XXI din partea Uniunii Europene, a spus Maia Sandu, şefa statului moldovean îndemnând la alocarea de resurse financiare pentru ţara sa – care este candidată la aderarea la UE – în următorul buget al blocului comunitar, relatează NewsMaker.

Citește și: VIDEO Incendiu puternic în București! O hală a luat foc, sunt degajări mari de fum

În debutul discursului său, Maia Sandu a declarat că inima europeană „bate mai puternic ca niciodată” în Moldova, odată ce ţara se pregăteşte să adere la UE. „Pentru noi, apartenenţa la UE înseamnă protejarea valorilor pe care le considerăm importante şi pe care nu le luăm ca de la sine înţelese. Aceste valori sunt atacate în regiunea noastră şi, pe măsură ce ne gândim la bugetul UE, este timpul să începem să ne gândim la o investiţie serioasă pentru a ne asigura că pacea este restabilită, că pacea prevalează asupra conflictului”, a spus Maia Sandu.

Preşedinta de la Chişinău le-a explicat oficialilor europeni, reuniţi în sala Comisiei Europene pentru a discuta viitorul buget UE, că, deşi Republica Moldova nu este atacată militar de Federaţia Rusă, la fel ca Ucraina, este supusă unui război hibrid, în care câmpul de luptă este „peste tot”: economie, spaţiu informaţional şi surse energetice. Astfel, Maia Sandu a argumentat de ce Moldova are nevoie de sprijin financiar din partea UE.

Maia Sandu a subliniat că bugetul UE nu trebuie să fie doar un document financiar, ci un „buget pentru pace”.

Preşedinta Republicii Moldova a menţionat că extinderea Uniunii Europene este „cheia securităţii”. Maia Sandu a adăugat că un buget bine planificat, care sprijină extinderea, este esenţial pentru ca UE să fie mai unită şi mai sigură într-un peisaj global „din ce în ce mai complex”.

„Dacă Uniunea Europeană se gândeşte serios la agenda de extindere, acest lucru trebuie reflectat în planificarea sa bugetară. Sprijinirea ţărilor candidate precum Moldova înseamnă prioritizarea investiţiilor în acele domenii care întăresc economiile, dar şi societăţi întregi – investiţii în guvernanţă, în măsuri anticorupţie, în reforme judiciare şi, foarte important, în infrastructura de securitate”, a menţionat Maia Sandu.

Şefa statului a spus că „aşa cum Europa de Vest a primit un colac de salvare economic după cel de-al Doilea Război Mondial prin Planul Marshall american, Moldova şi Ucraina au nevoie de un echivalent al acestui plan pentru secolul XXI din partea UE”.

„Planul Marshall a fost conceput pentru a arăta unui continent epuizat că democraţia şi capitalismul erau o cale mai bună de a merge înainte decât orice cale oferită de comunism. Versiunea modernă de astăzi va trebui, de asemenea, să ofere speranţe similare celor dintre noi care ne muncesc pentru aderarea la UE”, le-a spus ea oficialilor europeni.

Citește și: Marțea Mare din Săptămâna Patimilor. Ce obiceiuri respectă românii cu 6 zile înainte de Paști

De asemenea, Maia Sandu a declarat că sunt necesare „mai multă viteză şi ajustări” în modul în care este cheltuit bugetul. „O întârziere standard de câteva luni în implementarea unui proiect poate face diferenţa între o iarnă cu sau fără electricitate în Europa de Est. (…) Nu putem continua să folosim aceleaşi proceduri lente dacă vrem ca Europa să conteze. De aceea, următorul buget al UE trebuie să fie un buget care să privească dincolo de orizont, care să anticipeze provocările şi să ofere soluţii inovatoare”, a punctat preşedinta Sandu.

Ea a avertizat că o victorie a Rusiei va avea efecte şi asupra europenilor. „Dacă eşuăm, repercusiunile se vor simţi aici, la Bruxelles, şi în orice altă capitală europeană. Ajutaţi-ne să le arătăm moldovenilor, care trăiesc în speranţă de 30 de ani, că Uniunea Europeană oferă nu doar o perspectivă pentru un viitor mai bun, ci şi prezentul mai bun pe care îl merită – o viaţă decentă, liberă şi demnă”, a pledat şefa statului moldovean în faţa oficialilor europeni.

„Deciziile pe care le veţi lua vor rezona dincolo de sălile acestei conferinţe şi chiar dincolo de graniţele actuale ale UE, influenţând peisajul geopolitic al continentului nostru şi vieţile a milioane de oameni care cred în promisiunea Europei unite. Investiţia în pace prin bugetul UE este în cele din urmă o investiţie în prosperitatea tuturor naţiunilor europene. O Europă paşnică este o Europă prosperă, în care companiile pot prospera, economiile pot creşte, iar societăţile pot înflori fără riscul războiului”, a conchis Maia Sandu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te