Mai mulți europarlamentari din 2024. Care sunt țările care vor avea mai mulți reprezentanți

DE Alexandra Lupascu | 29.07.2023 - 14:04
Mai mulți europarlamentari din 2024. Care sunt țările care vor avea mai mulți reprezentanți Foto: Parlamentul European

Mai mulți europarlamentari din 2024. Care sunt țările care vor avea mai mulți reprezentanți în Parlamentul European. Încă 15 deputați vor ocupa un loc în forul european.

SHARE

Mai mulți europarlamentari din 2024. Care sunt țările care vor avea mai mulți reprezentanți în Parlamentul European. 

Încă 15 deputaţi europeni îşi vor ocupa locurile în Parlamentul European după alegerile europarlamentare de anul viitor, după ce guvernele au ajuns la un acord preliminar cu privire la dimensiunea şi forma componenţei acestuia, relatează POLITICO.

Cele mai câştigate vor fi Franţa, Spania şi Ţările de Jos.

Fiecare dintre aceste ţări va avea doi europarlamentari în plus, în timp ce ţările care vor câştiga încă un eurodeputat sunt Austria, Belgia, Polonia, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Letonia, Irlanda şi Danemarca, potrivit unui document al Consiliului UE datat 26 iulie.

Nicio ţară nu va pierde vreun loc în hemiciclu

Modificările – care necesită încă aprobare legală formală din partea Consiliului European şi a Parlamentului însuşi – vor spori numărul de locuri în PE de la 705 în prezent la 720 între 2024 şi 2029.

Parlamentul – care nu are puterea de a decide singur asupra propriei componenţe – îşi schiţase o schemă uşor diferită, care ar fi adus creşterea numărului de eurodeputaţi la doar 716.

În negocierile dintre guverne, Franţa, Belgia şi Polonia au adus argumente convingătoare pentru a adăuga încă patru locuri pentru ele.

Cum se fac alegerile

Locurile sunt distribuite în funcţie de un calcul care ţine cont de schimbările în dimensiunea populaţiei, dar, de asemenea, suprareprezintă uşor cele mai mici ţări membre UE.

Wouter Wolfs, cercetător la Institutul de Guvernanţă Publică KU Leuven, a scris că Franţa, Belgia şi Polonia au fost „marii câştigători”, deoarece locurile lor suplimentare „nu erau neapărat necesare” pentru a fi în conformitate cu principiile care guvernează componenţa Parlamentului.

„Decizia Consiliului depăşeşte ceea ce era strict necesar”, a declarat pentru POLITICO şi europarlamentarul Loránt Vincze, unul dintre autorii principali ai poziţiei Parlamentului. „Vom discuta decizia în Parlamentul European după vacanţa de vară”, a spus el.

Citește și: FOTO Urmările furtunii de pe litoral. Plaja plină de scoici, apa este rece și are miros foarte urât

În document, guvernele UE au eliminat, de asemenea, propunerea Parlamentului de creare a unei circumscripţii paneuropene cu 28 de deputaţi europeni, ca parte a unei propuneri separate de simplificare a alegerilor UE.

Europarlamentarul Sandro Gozi, care a contribuit la elaborarea poziţiei Parlamentului cu privire la componenţa sa, a salutat locurile suplimentare pentru Franţa, Belgia şi Polonia, dar a calificat ca fiind „foarte greşit” faptul că nu se face referire la circumscripţia de la nivel UE.

„Nu vom renunţa”, a promis el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te