Maghiarii protestează împtriva unei investiții din China, dintr-un oraș apropiat de România

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 12.01.2023 - 15:32
Compania chineză Contemporary Amperex Technology a construit deja o fabrică de acumulatori în Germania. Foto: Profimedia Images

Asociaţia Forumul Civil din Debrecen recomandă primăriei suspendarea investiţiei în fabrica de acumulatori din China, care ar urma să fie construită în zona industrială de sud a oraşului maghiar Debrecen.

SHARE

Anunțul a fost făcut de preşedintele organizaţiei şi consilierul local Zsolt Zoárd Gondola, miercuri, într-o conferinţă de presă care a avut loc la Debrecen.

Potrivit lui Gondola, „sondajele efectuate până acum, respectiv starea de spirit dominantă a locuitorilor oraşului, indică faptul că majoritatea populaţiei se opune implementării investiției, care este considerată a fi periculoasă.

„Până acum, organizaţia a intervievat 4600 de persoane şi 72% dintre aceştia nu doresc fabrica de acumulatori; trei sferturi dintre cei care au participat la un sondaj local realizat pe internet au respins realizarea construcţiei; iar la un forum public pe care municipalitatea l-a organizat luni, peste 800 de oameni şi-au făcut auzită vocea, opunându-se investiţiei.

Pe baza acestor fapte, asociaţia recomandă administraţiei din Debrecen să suspende pregătirea investiţiei până în momentul în care vor reuşi să se informeze – prin intermediul unor forumuri publice, a unor consultări publice şi a unui referendum realizat la nivel local – cu privire la punctul de vedere al locuitorilor oraşului, şi să decidă despre continuarea investiţiei sau oprirea sa completă”, a spus Gondola.

El a punctat că, „dacă investiţia va continua, ne vom îndrepta către o criză politică locală, deoarece este evident că acest lucru va cauza probleme şi la nivelul comunităţilor locale”. 

Citește și: 37 de proiecte în valoare de peste 1 miliard de lei depuse de primarul din Brașov în doar doi ani

László Papp (Fidesz-KDNP), primarul oraşului Debrecen, laolaltă cu experţii din domeniul prevenirea dezastrelor, protecţiei mediului, gestionării apelor şi în probleme de securitate, au subliniat că investiţia planificată să aibă loc respectă, din toate punctele de vedere, cele mai stricte reglementări oficiale. „Investiţia de la Debrecen nu înseamnă nici riscuri individuale, nici unele sociale”, au spus aceştia.

Citește și: Amenzi de 2,6 milioane de lei și 604 permise reținute de poliție și jandarmi în ultimele 24 de ore

Anul trecut, la 12 august, Levente Magyar, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, a anunţat că la Debrecen urmează să aibă loc cea mai mare investiţie din istoria Ungariei, unde Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), cel mai mare producător de acumulatori din lume, va construi a doua sa fabrică europeană, a cărei valoare se va ridica la aproximativ 3000 de miliarde de forinţi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te