Macron, despre prezidențialele din Franța 2022: „Vor exista tentative de ingerință” ale Turciei

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 24.03.2021 - 08:16
Preşedintele Emmanuel Macron a avertizat împotriva "tentativelor de ingerinţă" ale Turciei în următoarele alegeri prezidenţiale franceze din 2022. / Foto: bangkokpost.com

Preşedintele Emmanuel Macron a avertizat împotriva "tentativelor de ingerinţă" ale Turciei în următoarele alegeri prezidenţiale franceze din 2022, fără a închide însă uşa unei îmbunătăţiri a relaţiilor cu Ankara, care sunt execrabile de peste un an, notează AFP.

SHARE

"Evident. Vor fi tentative de a ingerinţă la următoarele alegeri. Este scris, iar ameninţările nu sunt voalate", a declarat Emmanuel Macron, întrebat despre omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, în cadrul unui emisiuni a canalului de televiziune France 5.

Referindu-se la controversa aprinsă asupra problemei religioase, declanşată după discursul său din toamnă cu privire la "separatismul islamist", preşedintele francez a criticat "o politică de minciuni de stat transmise organele de presă controlate de statul turc", precum şi "de anumite mari canale de ştiri controlate de Qatar".

Citește și:

Erdogan a retras Turcia din Convenția pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor

Turcia a încercat să influențeze și alegerile din Germania în 2017

Recep Tayyip Erdogan a mai fost acuzat de ingerinţă electorală, în special în Germania, când le-a cerut alegătorilor germani de origine turcă să voteze împotriva partidului Angelei Merkel în 2017.

"Trebuie să fim foarte lucizi", a continuat Emmanuel Macron, ale cărui relaţii cu omologul său turc au fost extrem de tensionate înainte un dezgheţ perceptibil de câteva luni.

Citește și:

Hezbollah în Rusia, pentru a afla ce alege Kremlinul în Siria: pe Assad sau pe generalul Tlass

Relații tensionate între Franța și Turcia din cauza Siriei

"Am observat de la începutul anului dorinţa lui Erdogan de a se angaja din nou în relaţie. Vreau să cred că este posibil", a declarat preşedintele francez, apărându-se de orice "animozitate în privinţa Turciei".

"Dar cred că nu te poţi reangaja într-o relaţie atunci când există ambiguităţi. Nu vreau să mă angajez din nou într-o relaţie paşnică dacă în spate există astfel de manevre care continuă", a spus el.

Relaţiile bilaterale s-au deteriorat odată cu ofensiva turcă din octombrie 2019 împotriva forţelor kurde din Siria, aliate ale Occidentului. Intervenţionismul turc în Libia, în estul Mediteranei (unde un incident a opus nave turce şi franceze în iunie 2020) şi politica franceză împotriva extremismului islamic au adâncit ulterior antagonismele dintre Paris şi Ankara. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.