Lupte intense pe graniţa dintre Doneţk şi Zaporoje. Blogerii şi oficiali militari ruşi sunt sursa

DE Florin Budescu | Actualizat: 13.06.2023 - 10:03
Lupte intense pe graniţa dintre Doneţk şi Zaporoje - Foto: tanc M1A2 Abrams, Flickr/7th Army Training Command - imagine cu caracter ilustrativ

Lupte intense sunt semnalate pe graniţa dintre regiunile ucrainene Doneţk şi Zaporoje, conform oficialilor militari şi blogerilor ruşi de profil. Este vorba despre o zonă a frontului în care forţele ucrainene au înregistrat câştiguri, în ultimele zile.

SHARE

Luptele au loc la sud de oraşul Velyka Novosilka, de-a lungul ambelor maluri ale râului Mokri Yaly, o zonă în care ucrainenii par să fi avut un succes mai mare decât în alte părţi, în etapele iniţiale ale contraofensivei lor.

Lupte intense pe graniţa dintre Doneţk şi Zaporoje

Luni, târziu, un oficial de rang înalt numit de Rusia, Vladimir Rogov, a vorbit despre lupte grele, într-o zonă cunoscută sub numele de creasta Vremivka, afirmând că terenul mai înalt a rămas sub control rusesc.

Rogov, membru al administraţiei Zaporojie instalate de Rusia, a declarat pe Telegram că elicopterele de atac ruseşti au intrat în acţiune şi că "bombardamentele reciproce şi luptele grele de intensitate ultra-înaltă continuă" în apropierea satului Urozhaine, conform News.ro.

Rogov a recunoscut că forţele ucrainene "îşi menţin poziţiile la periferia nordică şi estică a satului".

Citeşte şi: Ucraina a deschis un nou front de atac cu Rusia şi tactica aceasta merge de minune

De asemenea, el a afirmat că în satul Makarivka, aflat în apropiere, "inamicul a fost deja alungat de contraatacul rapid şi eficient al Diviziei 127", deşi alte relatări descriu o imagine mai sumbră pentru forţele ruseşti din jurul Makarivka.

Rogov a declarat că luptele grele la aproximativ 10 kilometri spre vest au transformat zona într-o "zonă gri", dar că unităţile ucrainene s-au dispersat din zonă -în jurul satului Levadne.

Bloggerii militari ruşi au raportat, de asemenea, lupte intense în zonă, un canal Telegram (Doneţkul nostru) afirmând că "inamicul a reuşit să se adâncească şi să avanseze prin zonele împădurite, ameninţând cu o nouă înaintare pentru a încercui" unităţile ruseşti din apropiere.

Citeşte şi: Kadîrov își trimite "armata de Tik-Tok-eri" să apere frontul din Donețk. A primit ordin de ofensivă

Nu există nici o modalitate de a verifica aceste rapoarte neoficiale, dar ele sunt în concordanţă cu un tipar al luptelor care a evoluat în ultima săptămână.

"Doneţkul nostru" a recunoscut că trupele ruseşti au fost forţate să abandoneze Neskuchne - la sud de Velyka Novosilka - pentru a doua oară, "retrăgându-se pe poziţii unde nu vor fi încercuite".

Acesta a precizat că ucrainenii acumulează forţe în zonă, iar luptele grele continuă.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te