Ucraina a deschis un nou front de atac cu Rusia şi tactica aceasta merge de minune

DE Florin Budescu | Actualizat: 03.06.2023 - 19:17
Nou front deschis de Ucraina. Membru al Legiunii Libertate pentru Rusia - Foto: Profimedia Images

Ucraina a deschis un nou front, în lupta sa pentru alungarea invadatorului rus. Acest front este chiar în Rusia. Dar este ciudat: Kievul ezită parcă să recunoască că a trimis trupe, a tras cu artileria și a zburat cu drone, pe teritoriul vecinului său agresor.

SHARE

Operațiunile speciale ale cetățenilor ruși, care poartă legitimații militare ucrainene, uniforme ucrainene și atacă din Ucraina rămân oficial opace.

Nou front tactic deschis de Ucraina

Este contribuția Kievului la ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „război hibrid”, în zona gri a conflictului contemporan.

Cei doi termeni au provocat scrierea de cărți și un tsunami de opinie pasionată, din partea unei armate de experti, atunci când Rusia a invadat pentru prima dată Ucraina, în 2014.

Pe atunci, în Crimeea au apărut „little green men”, aşa-zişii "omuleţi verzi", în uniforme bicolore de vânătoare sportivă și în haine militare rusești. S-a sugerat că poate, doar poate, acești bărbați erau de fapt trupe ruse, Vladimir Putin a glumit, fandând lateral: „Poți să mergi la un magazin și să-ți cumperi orice fel de uniformă”. 

Citeşte şi: VIDEO Incendiu uriaș la o rafinărie de petrol din Rusia. Kremlinul acuză un atac cu drone ucrainene

Linia oficială a Moscovei a fost că bărbații care au ridicat steagul rus peste Simferopol și au luat cu asalt parlamentul local al Crimeei au fost unități de autoapărare ale ucrainenilor, proruși dornici să aducă teritoriul acesta sub conducerea Moscovei.

Până când Moscova a recunoscut că trupele sale se aflau de fapt în Ucraina, o mare parte din fosta națiune sovietică ucraineană era sub controlul lui Putin.

Acum, la scară mică, Ucraina adaptează aceleași tactici, pentru a încerca să-și asigure un efect strategic, conform CNN.

Citeşte şi: VIDEO Rusia, în alertă maximă. Bombardamente intense la Belgorod și atacuri cu drone la Briansk

Corpul Voluntar al Rusiei și Legiunea Libertatea Rusiei – care fac parte din structura Ucrainei de Informații pentru Apărare – au efectuat raiduri transfrontaliere scurte în Rusia. Scopul principal? Destabilizare.

În timp ce terminologia și metodele au evoluat, nu este nimic nou în această tactică. În afară de Rusia, regimurile de apartheid din Africa de Sud au folosit tehnici similare în anii 70 și 80, atacând statele din linia frontului: Angola, Zambia, Zimbabwe și Mozambic.

Cazul sud-african

Pretoria a trimis trupe, în raiduri transfrontaliere, pentru a destabiliza națiunile africane independente, care se opun guvernării sale rasiste.

Adesea, s-au pozat drept luptători locali pentru eliberare, în atacurile clasice de tip „steag fals”, împotriva civililor, încercând să submineze sprijinul pentru mișcările de eliberare. 

Aceste grupuri erau adesea formate din luptători din Angola sau Zimbabwe, pentru a adăuga autenticitate atrocităților pe care sperau să le atribuie altora. Ei erau adesea conduși de bărbați albi, în camuflaj negru.

Scopul pe termen lung – și de multe ori rezultatul – a fost de a menține permanent dezechilibrate națiunile care susțin lupta de eliberare internă a Africii de Sud.

Se potriveşte Ucrainei

În Ucraina, se potrivește Kievului ca rușii să invadeze Rusia, în numele ei. Rezultatele tactice pot fi limitate. Scurte incursiuni în micile sate de graniță. Dar efectul dorit, de destabilizare în Rusia, este atins.

Televiziunea rusă a fost inundată de reportaje consternate și îngrozite ale jurnaliștilor locali, despre atacurile de artilerie împotriva orașelor rusești.

Guvernatorul Belgorodului – regiunea cea mai grav afectată de cea mai recentă campanie ucraineană – a evacuat sute de civili, a fost în contact telefonic personal cu Putin și a primit deja un semnal de apreciere pentru vitejia sa, pentru eforturile sale.

Freedom for Russia

Între timp, Legiunea Freedom for Russia postează reclame, pe canalul său Telegram, pentru ca piloții de drone să se alăture rândurilor sale.

LFR oate fi sau nu în spatele numărului tot mai mare de lovituri cu drone, care au lovit teritoriul Rusiei, de la Kremlin și suburbiile luxoase ale Moscovei, favorizate de aliații lui Putin, până la orașele Kursk, Smolensk și Krasnodar.

Ideea este "să facem ca atacurile din interiorul Rusiei să se simtă ca și cum ar avea o aromă rusească semnificativă - să sugerăm că mai mulți ruși iau în considerare sloganul  „Cry Freedom” și se alătură unui efort de a-l detrona pe Putin.

Steagul alb-albastru

Atât Corpul de Voluntari din Rusia, cât și Legiunea Libertatea Rusiei susțin că au aderenţi în țara lor de origine.

Ei chiar pot. Cineva a lansat săptămâna trecută steagul albastru-alb al mișcării de opoziție rusă deasupra Moscovei. Cineva ajută fie ca acesta să zboare, fie să îndrepte drone explozive spre ținte rusești.

În ceea ce privește Ucraina, cu cât rușii cred că compatrioții lor sunt implicați în atacarea regimului rus, cu atât mai bine. Îndoiala în sine este destabilizatoare. Judecând după retorica venită din Rusia, funcționează.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te