Lumina Sfântă de la Ierusalim. Motivul pentru care accesul a fost restrâns în acest an

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 15.04.2023 - 17:59
Biserica Sfântului Mormânt Imagine cu rol descriptiv Foto: Arhivă

Mii de creştini palestinieni şi pelerini din diverse colţuri ale lumii au umplut Oraşul Vechi din Ierusalim pentru a celebra ceremonia ortodoxă a Pogorârii Sfintei Lumini. Anul acesta accesul a fost mai restrâns ca de obicei.

SHARE

Mii de creştini palestinieni şi pelerini din diverse colţuri ale lumii au umplut sâmbătă Oraşul Vechi din Ierusalim pentru a celebra ceremonia ortodoxă a Pogorârii Sfintei Lumini.

Anul acesta accesul a fost mai restrâns față de alți ani, în contextul unei prezenţe intense a poliţiştilor israelieni, măsură criticată de liderii bisericilor, informează Reuters.

Lumina Sfântă de la Ierusalim. Motivul pentru care accesul a fost restrâns în acest an

Ceremonia milenară, care simbolizează invierea lui Isus, atrage de obicei mii de credincioşi la Biserica Sfântului Mormânt, unde, potrivit tradiţiei creştine, Isus a fost pus în mormânt.

Anul acesta, poliţia israeliană a limitat în mod semnificativ accesul la eveniment, invocând temeri de securitate.

Citește și: Când ajunge Lumina Sfântă de la Ierusalim în România. Cum se produce miracolul de la Sfântul Mormânt

Spre deosebire de anii trecuţi, când circa 10.000 de credincioşi umpleau biserica, doar 1.800 au avut voie să intre anul acesta, iar alţi 1.200 urmând să fie prezenţi în exteriorul bisericii. Puncte de control suplimentare instalate în jurul Oraşului Vechi au restricţionat de asemenea accesul către zona limitrofă bisericii, scrie Agerpres.

Reprezentanţii bisericilor au spus că nu vor susţine restricţiile poliţiei, pe care le consideră ca parte din eforturile îndelungate de a îndepărta comunitatea creştină locală.

Unii lideri ai bisericilor şi-au exprimat temerile în ceea ce priveşte un context al impunităţii în faţa actelor sporite de violenţă şi vandalism îndreptate asupra creştinilor şi a proprietăţilor acestora din Ierusalim.

Alertă maximă în Ierusalim


Israelul a fost în alertă maximă în ultimele săptămâni în Oraşul Vechi - un loc unde izbucnesc deseori violenţe - întrucât în această perioadă au loc celebrări atât creştine, cât şi musulmane sau evreieşti.

Poliţia a fost de asemenea criticată pentru un incident produs în 2021, când, la un pelerinaj la care participau mii de evrei în nordul Israelului, o busculadă a dus la 45 de decese.

Poliţia de frontieră israeliană a instalat sâmbătă bariere la punctele de acces înspre biserică, permiţând accesul doar persoanelor care deţin permise speciale.

Citește și: Cum trăim Paștele: Urcăm din treaptă în treaptă spre întâlnirea cu Hristos

''Aceste numere au la bază o analiză de securitate'', a spus purtătorul de cuvânt al poliţiei, Dean Elsdunne.

În timp ce credincioşii, atât locali, cât şi din străinătate, au venit încă de la primele ore ale dimineţii, sunetul rugăciunilor concura cu bătăile clopotelor şi cu muzica de fanfară.

''Este sărbătoarea noastră şi ar trebui să ne simţim confortabil în timp ce sărbătorim, fără baricade şi violenţe împotriva femeilor, tinerilor şi copiilor'', a spus Christina Kurt, o localnică.

Israelul a anexat Ierusalimul de Est, care include Oraşul Vechi şi locurile sfinte, după războiul din 1967 în Orientul Mijlociu printr-un demers care nu este recunoscut de comunitatea internaţională. Consideră Ierusalimul precum capitala sa eternă şi indivizibilă.

Palestinienii revendică Ierusalimul de Est drept capitala unui viitor stat independent în teritoriile ocupate Cisiordania şi Gaza.

Sfântul Mormânt este situat în centrul cartierului creştin din Vechiul Oraş al Ierusalimului de Est.

După o aşteptare de mai multe ore, ceremonia culminează când patriarhul ortodox grec al Ierusalimului apare din mormânt cu o lumânare aprinsă, un act misterios, considerat un miracol anual în Sâmbăta Mare, ajunul Paştelui ortodox.

Sfânta Lumină este apoi rapid împărtăşită credincioşilor reuniţi în interiorul şi în exteriorul bisericii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te