Lukașenko susține că a acționat „legal” când a deturnat avionul și l-a arestat pe Protasevici

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.05.2021 - 13:08
Dictatorul Lukașenko. Sursă: itv.com/PA

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a susținut, miercuri, într-o declarație de presă, că a acționat „legal” când a deturnat avionul, sub pretextul amenințării cu bombă și că jurnalistul Roman Protasevici ar fi pus la cale „o rebeliune sângeroasă”.

SHARE

„Am acţionat legal protejând oamenii", a declarat Lukaşenko, potrivit agenţiei de stat Belta, în primele sale comentarii asupra deturnării avionului, scriu agențiile France Presse și Reuters, citate de Agerpres. 

Lukașenko a mai susținut că este „o minciună” că a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a forţa aterizarea zborului Ryanair este "o minciună".

De asemenea, Aleksandr Lukaşenko a susținut că sunt „răuvoitori" care vor să sufoce Belarus şi că „au depăşit linia roşie" în atacurile lor împotriva Minskului. Potrivit lui Lukaşenko, forţe externe duc un „război hibrid" împotriva Republicii Belarus şi împotriva sa, informând greşit cu privire la modul în care el a gestionat incidentul cu avionul.

Citește și: Șeful DNA promite o soluție „cât de curând” în dosarul TelDrum. Dragnea, cercetat pentru corupție | Newsweek Romania

„După cum am prevăzut, răuvoitorii noştri din afara şi din interiorul ţării şi-au schimbat metodele de atac asupra statului. Ei au depăşit multe linii roşii şi au abandonat bunul simţ şi principiile morale", a susținut dictatorul, în Parlament. 

Lukaşenko a mai susținut și că va reacţiona ferm la orice sancţiuni sau provocări. El a declarat că sistemele de apărare ale centralei nucleare din Belarus au fost plasate în stare de alertă maximă în timpul deturnării avionului, potrivit Belta.

Potrivit agenţiei de presă TASS, Lukaşenko a susţinut de asemenea că jurnalistul Protasevici a pus la cale „o rebeliune sângeroasă" în Belarus.

Citește și: SISTEM MAFIOT Procurorul care cercetează Newsweek și Libertatea, conectat la interlopii lui Băluță | Newsweek Romania

Duminică, autorităţile din Belarus au forţat un avion de pasageri al companiei aeriene irlandeze Ryanair ce efectua cursa Atena-Vilnius să aterizeze la Minsk, invocând o ameninţare cu bomba atribuită mişcării islamiste palestiniene Hamas. Dar la sosire nu a fost găsită nici o bombă şi doi pasageri - Roman Protasevici, jurnalist belarus de opoziţie în vârstă de 26 de ani, şi partenera sa Sofia Sapega - au fost arestaţi, suscitând o masivă condamnare internaţională.

Lidera opoziţiei belaruse refugiată în Lituania, Svetlana Tihanovskaia, a anunţat miercuri că opoziţia belarusă pregăteşte o nouă fază de proteste antiguvernamentale active în Belarus. „Nu avem de ce aştepta, trebuie să punem capăt terorii odată pentru totdeauna", a subliniat Tihanovskaia într-un comunicat distribuit pe reţelele sociale.

Regimul lui Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994, a reprimat în mod dur o mişcare de contestare inedită ce a scos în stradă mii de persoane în 2020, după alegerile prezidenţiale din august, considerate de europeni ca fiind fraudate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.