Lukașenko, pregătit de război mondial, UE - de revoluție în Belarus

DE Elena Andrei | Actualizat: 09.08.2021 - 22:26
Lukașenko, pregătit de război mondial/Foto: tass

Forțele armate rusești vor fi dislocate în Belarus în cazul amenințării unui „nou război mondial”, a declarat luni președintele belarus, Alexandru Lukașenko. Parlamentul European a solicitat UE să „pregătească revoluția” în Belarus.

SHARE


„Dacă este necesar, va exista mai mult decât o bază. Toate Forțele Armate Ruse vor fi desfășurate aici, în cazul pericolului de a se declanșa un nou război mondial. Asta este tot", a spus Lukașenko, legat de îngrijorările Occidentului cu privire la posibila desfășurare de  trupe rusești în Belarus.

În același timp, Lukașenko a menționat că nu are sens ca Rusia să cheltuiască bani și să creeze baze militare în Belarus, nici să fie transferate avioane militare rusești. 

„Timpul de zbor este de câteva minute până la Minsk de pe teritoriul Rusiei. Ce rost are să cheltuim bani? Putin și cu mine am discutat . Ce rost are să creezi o baza aeriană aici dacă un avion militar este la zece minute de Moscova? Astea au fost cuvintele lui”, a subliniat Lukașenko.

Despre exercițiul Zapad 2021, președintele belarus a spus că are „planuri comune” cu Rusia.

„Demonstrăm că vom fi împreună în cazul în care, Doamne ferește, va trebui să protejăm ceva. Avem planuri de acțiune comune în acest caz. Belarus nu este o țară străină pentru Rusia", a spus el.


În timp ce președintele din Belarus s-a pus sub protecția Rusiei pentru a rămâne la putere cu orice preț, cea mai mare fracțiune a Parlamentului European, Partidul Popular European Conservator (PPE), a cerut luni UE să pregătească o revoluție în Belarus, menționând că „regimul din Belarus va cădea”.

PPE a propus ca UE să demonstreze disponibilitatea de a „pedepsi regimul” prin impunerea de sancțiuni, precum și „de a sprijini lupta continuă a poporului din Belarus”.

„Regimul va cădea și victoria poporului din Belarus este inevitabilă, este doar o chestiune de timp. Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru victoria revoluției democratice", a declarat, luni, la Bruxelles, liderul fracțiunii, Manfred Weber. 

Deputații s-au oferit să implementeze scenariul unei schimbări de putere în Belarus similar cu cel ucrainean. Mai mult, aceștia au cerut urmărirea penală a președintelui Alexander Lukașenko și a autorităților guvernamentale în cadrul „viitoarelor reforme democratice”.

 

Citește și

Lukaşenko neagă implicarea în uciderea disidentului Vitali Șișov: „Cine s-ar fi dus să-l spânzure?”

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko ar putea fi vizat de noi sancţiuni din partea UE

 


Membrii Parlamentului European (deputați) au menționat că au susținut „planul de asistență economică substanțială în valoare de 3 miliarde de euro, dezvăluit de Comisia Europeană”.

Deputații europeni au menționat că eforturile UE de a schimba Guvernul de la Minsk nu ar trebui să se limiteze la inițiative financiare.

„Belarusul nu va avea nevoie doar de bani. Va necesita un plan general cuprinzător pentru a sprijini adoptarea reformelor democratice la toate nivelurile guvernamentale, naționale, regionale și locale, care trebuie să meargă mână în mână cu reforme economice profunde. Uniunea Europeană este bine echipată pentru această sarcină datorită experienței acumulate cu tranzițiile din țările din Europa Centrală și de Est și din Balcanii de Vest și, cel mai recent, în cele trei țări ale asociației Parteneriatului estic (Ucraina, Georgia și Moldova) ", se arată în comunicat.

Deputații europeni au propus, de asemenea, pentru a aprinde stările de protest, să extindă activitatea cu tinerii din Belarus, oferindu-le posibilitatea de a studia la universitățile din țările UE pentru a promova idealurile „libertății și democrației”.

De asemenea, deputații au solicitat legitimarea internațională a opoziției bieloruse situată în străinătate condusă de fostul candidat la președinție, Svetlana Tikhanovskaia, precum și să promoveze activ activitatea organizațiilor neguvernamentale de opoziție din republică.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te