Lovitură pentru Trump: Curtea Supremă îl oprește să-și mai ascundă declarațiile fiscale

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 23.11.2022 - 10:23
Donald Trump- Foto: Digi 24

Curtea Supremă a SUA a deschis marți calea pentru predarea iminentă a declarațiilor fiscale ale fostului președinte Donald Trump către o comisie a Congresului, după o luptă juridică de trei ani.

SHARE

Curtea a respins pledoaria lui Trump pentru un ordin care ar fi împiedicat Departamentul de Trezorerie să furnizeze declarațiile fiscale pe șase ani ale lui Trump și unele dintre afacerile sale unei comisii a Camerei Reprezentanților, controlate de democrați.

Trump a fost singurul dintre președinții din istoria recentă care a refuzat să publice declarațiile fiscale fie în timpul campaniei sale din 2016, fie în timpul celor patru ani petrecuți la Casa Albă, invocând un audit în curs al Fiscului. Săptămâna trecută, Trump a anunțat că va candida din nou în 2024.

În octombrie, instanța a refuzat să intre în lupta juridică din jurul percheziției FBI a proprietății lui Trump din Florida, care a găsit documente clasificate.

În ianuarie, instanța a refuzat să oprească Arhivele Naționale să predea documente comisiei Camerei care investighează insurecția din 6 ianuarie de la Capitoliu. Judecătorul Clarence Thomas a fost singurul vot în favoarea lui Trump.

În disputa privind declarațiile sale fiscale, Departamentul de Trezorerie a refuzat să furnizeze înregistrările în timpul președinției lui Trump. Dar administrația Biden a spus că legea federală este clară: comisia Camerei are dreptul de a examina declarația oricărui contribuabil, inclusiv a președintelui.

Instanțele inferioare au convenit că această structură o autoritate largă pentru a obține declarații fiscale.

Republicanul Richard Neal, congresman de Massachusetts, președintele comisiei până în ianuarie, a declarat că această structură „va demara verificările (averii lui Trump- n.red) așteptate ​​în ultimii trei ani și jumătate”.

Citește și: România va fi decuplată de Bulgaria și are șanse mari să intre în Schengen. Stadiul negocierilor

Într-un mesaj pe rețeaua sa de socializare, Trump a spus că acțiunea Curții Supreme a creat un „precedent teribil pentru viitorii președinți”. El a acuzat instanța că a devenit „nimic mai mult decât un organism politic, țara noastră plătind prețul”.

El a mai spus: „De ce ar fi cineva surprins că Curtea Supremă a hotărât împotriva mea, o fac întotdeauna!”

Citește și: VIDEO Serbia, pregătiri de război în Kosovo. Își face flotă de drone militare. SUA gata să intervină

Camera Reprezentanților a susținut că un ordin care împiedică Fiscul să furnizeze declarațiile fiscale le-ar lăsa parlamentarilor „puțin sau deloc timp pentru a-și finaliza activitatea legislativă în timpul acestui mandat al Congresului, care se apropie rapid de sfârșit”.

Organizația „House Ways and Means” a solicitat pentru prima dată declarațiile fiscale ale lui Trump în 2019, ca parte a unei investigații privind programul de audit al Fiscului american (IRS) și respectarea legislației fiscale de către fostul președinte. O lege federală spune că IRS va pune la dispoziția veniturile oricărui contribuabil unei comisii parlamentare.

Departamentul de Justiție sub administrația Trump a apărat decizia secretarului de atunci al Trezoreriei, Steven Mnuchin, de a nu furniza declarațiile fiscale Congresului. Mnuchin a argumentat că democrații vor documentele pentru a-l ataca politic pe Trump. A urmat un proces.

După ce președintele Joe Biden a preluat mandatul, comisia a reînnoit cererea, solicitând declarațiile fiscale ale lui Trump și informații suplimentare pentru 2015-2020. Casa Albă a precizat că cererea este validă și că Departamentul Trezoreriei nu are de ales decât să se conformeze. Trump a încercat apoi să oprească predarea în instanță.

Procurorul districtual de atunci din Manhattan, Cyrus Vance Jr., a obținut copii ale dosarelor fiscale personale și de afaceri ale lui Trump, ca parte a unei anchete penale. De asemenea, acest caz a ajuns la Curtea Supremă, care a respins argumentul lui Trump potrivit căruia ar avea o imunitate largă în calitate de președinte.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te