Lockheed Martin prevede că până la sfârșitul lunii iunie va finaliza contractul pentru producția loturilor 18 și 19 ale avioanelor de luptă F-35 Joint Strike Fighter, după ce Pentagonul a indicat o consolidare a acestor comenzi într-un singur acord.
Lockheed Martin, gata să finalizeze producția pentru loturile 18 și 19 de avioane de luptă F-35
„De fapt, vedem că există potențial de accelerare”, a declarat Evan Scott investitorilor în cadrul unei conferințe a Bank of America care a avut loc astăzi. «Ceea ce ne spune clientul nostru acum este să ne așteptăm ca lotul 18 și lotul 19 să fie combinate într-un singur contract. ... probabil că contractul global va fi semnat mai târziu în al doilea trimestru decât dacă lotul 18 ar fi fost un contract separat”, a declarat Evan Scott, directorul financiar al Lockheed Martin, într-o conferință organizată de Bank of America, potrivit Breakingdefense.com.
Citește și: Reportaj în SUA la fabrica Lockheed Martin, locul unde se nasc avioanele F-35 și F-16
Anterior, gigantul american Lockheed Martin anticipa finalizarea contractului pentru lotul 18 în prima jumătate a anului, iar pentru lotul 19 până la finalul lui 2025. Totuși, potrivit declarațiilor recente, aceste termene se vor scurta prin combinarea celor două loturi.
Avionul de război F-35 - Foto: Profimedia images
În decembrie 2024, Pentagonul a acordat Lockheed un contract inițial de 11,8 miliarde de dolari – o acțiune contractuală importantă pentru a susține producția celor 145 de avioane din lotul 18, în așteptarea încheierii unui acord final consolidat.
Acordul a fost încheiat după o înțelegere verbală din noiembrie pentru loturile 18 și 19, care nu includea cantități sau valori contractuale anunțate oficial, dar indica faptul că negocierile avansau.
În privința costurilor, Greg Ulmer, directorul diviziei aeronautice Lockheed Martin, a avertizat în iulie 2024 că inflația și o rată mai scăzută de achiziții din partea armatei americane ar putea afecta negativ costurile unitare ale avioanelor F-35.
Citește și: Premieră la Lockheed Martin. Un F-35, cumpărat și de România a schimbat date secrete cu un sistem UE
Totodată, Evan Scott a afirmat că producția pare „solidă” pentru atingerea țintei de 156 de avioane în 2025.
Pentru acest an, livrările sunt estimate între 170 și 190 de avioane, pe fondul reluării livrărilor după o pauză de un an impusă de Pentagon, pentru rezolvarea unor probleme tehnice legate de actualizarea Technology Refresh 3.
Citește și: Rain și Sikorsky testează elicopterul dronă Black Hawk folosit la stingerea incendiilor de vegetație
România devine cel de-al 20-lea membru al Alianței Globale F-35
România a confirmat oficial achiziția a 32 de aeronave Lockheed Martin F-35 Lightning II de la Lockheed Martin, prin semnarea unei scrisori de ofertă și acceptare în cadrul unei Vânzări Militare Externe a Guvernului SUA.
Avionul de război F-35 - Foto: Profimedia images
„Suntem încântați să primim România în alianța globală F-35”, a declarat generalul-locotenent Mike Schmidt, Director și Ofițer Executiv al Programului F-35 Joint Program Office.
Citește și: SONDAJ NEWSWEEK: Lockheed Martin, în topul celor mai de încredere companii din America în 2025
„Integrarea aeronavei F-35 Lightning II în cadrul Forțelor Aeriene Române va consolida semnificativ capacitățile de descurajare ale NATO, oferind avantaje strategice, operaționale și tactice de neegalat. F-35 Joint Program Office este dedicat continuării unei relații puternice cu România, asigurând o tranziție de succes și furnizând un sprijin extins pentru piloți și pentru cei care asigură mentenanța aeronavelor, pe măsură ce avansăm împreună în acest mare proiect.”
F-35 joacă un rol crucial în viziunea noastră privind securitatea secolului XXI, descurajând amenințările și perturbând planurile adversarilor. Prin însăși prezența sa, F-35 sporește siguranța națiunilor care îl operează și protejează libertatea din întreaga lume.
„De aproape 30 de ani, România și Lockheed Martin sunt parteneri în domeniul apărării și securității”, a declarat Bridget Lauderdale, Vicepreședinte și Director General al Programul F-35 Lightning II, Lockheed Martin.
Citește și: Noua armă laser creată de Lockheed Martin. Topește cu viteza luminii rachete, nave și drone inamice
„Achiziția F-35 întărește și mai mult securitatea națională și capacitatea de descurajare a României”.
“Prezența în creștere a F-35 în toată Europa demonstrează descurajarea bazată pe alianțe și pune bazele capacității de putere aeriană de următoarea generație a NATO și a națiunilor aliate,” a declarat Mara Motherway, vicepreședinte Strategie și Dezvoltare a Afacerilor, Lockheed Martin.
F-35, cea mai avantajoasă soluție pentru România
F-35 oferă cea mai avantajoasă soluție pentru România, combinând o capacitate operațională fără precedent cu o rețea globală de suport accesibilă și eficientă. Acest parteneriat promite progrese tehnologice, consolidând poziția României în peisajul global al apărării. De asemenea, reprezintă un salt semnificativ în ce privește tehnologia de apărare și colaborarea internațională.
Avioanele F-35 ale Forțelor Aeriene Române se vor integra perfect cu flotele F-16 existente, sporind capabilitățile unice și puternice ale fiecărei aeronave și stabilind un profil de apărare robust.
Anul trecut, Lockheed Martin și guvernele României și Țărilor de Jos au înființat Centrul European de Formare pentru F-16 (EFTC) în România. Parteneriatele existente la EFTC oferă instruire personalizată într-un ritm accelerat, asigurându-se că piloții români sunt pe deplin pregătiți pentru a-și executa misiunile în siguranță și eficient.