Liderul polonez acuză Rusia de "atac direct" prin oprirea livrărilor de gaz

DE Daniel Toșa | 27.04.2022 - 14:24
Liderul polonez acuză Rusia de "atac direct" prin oprirea livrărilor de gaz/FOTO: Facebook/ Mateusz Morawiecki

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a acuzat miercuri Rusia de un "atac direct" asupra țării sale prin oprirea livrărilor de gaze.

SHARE

Sejm, Morawiecki a încercat să îi liniștească pe legislatori în legătură cu creșterea aprovizionării prin alte conducte și că, din toamnă, "Polonia nu va avea nevoie de gaz rusesc".

Acesta este un atac direct asupra Poloniei... dar ne pregăteam până în acel moment", a declarat el în Sejm, potrivit contului său oficial de Twitter.

El a anunțat că terminalul polonez Świnoujście este operațional și că își va extinde producția de la șase miliarde de metri cubi de GNL (gaz natural lichefiat) la o cantitate cuprinsă între șapte și opt miliarde de metri cubi.

Citește și: Rusia, fără un instrument de forță. Dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU, restricționat

De asemenea, Morawiecki a precizat că în trei luni va fi finalizat un nou gazoduct aflat în construcție în Norvegia, numit gazoductul baltic, despre care a spus că va pompa 10 miliarde de metri cubi de GNL în Polonia.

Un nou gazoduct transfrontalier aflat în construcție cu Slovacia va pompa peste cinci miliarde de metri cubi de GNL odată finalizat, a spus el.

Citește și: Hepatita misterioasă, ce a dus la un deces și 17 transplanturi de ficat, a ajuns și în România

Polonia are, de asemenea, interconectori cu Germania și Republica Cehă, iar "în câteva zile vom deschide un interconector cu Lituania", a spus el. El a precizat că toate acestea se adaugă la o producție internă de GNL de 20-21 de miliarde de metri cubi.

Nu ne vom supune acestui șantaj. Vreau să îi asigur pe concetățenii mei că acțiunile președintelui rus Vladimir Putin nu vor afecta situația din Polonia. Rusia nu numai că a desfășurat un atac brutal și criminal asupra Ucrainei, dar a atacat și securitatea energetică și alimentară", a declarat el.

"Ucraina se află în prima linie. Noi, toate țările europene, trebuie să fim conștienți că aceasta este o luptă pentru pace, o luptă pentru suveranitate, o luptă pentru securitate și nu trebuie să ne plecăm", a mai spus el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.