Liderii Europei ar putea să mai aibă puține de oferit, în timp ce Zelenski cere noi ajutoare

DE Alexandru Pop | Actualizat: 09.02.2023 - 14:00
Liderii Europei ar putea să mai aibă puține de oferit, în timp ce Zelenski cere noi ajutoare - Foto: Mykhaylo Markiv / The Presidential Administration of Ukraine

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski se află astăzi la Bruxelles pentru a se întâlni cu cei 27 de șefi de guvern ai Uniunii Europene. El susţine cazul special al Ucrainei, cerând UE să-i acord calitatea de membru în timpul unui scurt tur european.

SHARE

Prima oprire a lui Zelenski a fost la Parlamentul European, unde a fost primit cu aplauze entuziaste.

Liderul ucrainean, care a făcut doar a doua călătorie în afara Ucrainei, de la începutul invaziei Rusiei, de anul trecut, a fost vizibil mișcat, când a ascultat imnul național ucrainean, cu mâna la inimă.

În discursul său în fața unui Parlament plin, Zelenski a subliniat angajamentul țării sale față de „modul de viață european, standardele europene de viață și regulile europene”, subliniind că țara sa aparține blocului european, conform The New York Times.

"Acesta este modul nostru de viaţă"

„Aceasta este Europa noastră”, a spus el. „Acestea sunt regulile. Acesta este modul nostru de viață. Și pentru Ucraina este un drum spre casă. Sunt aici pentru a apăra drumul oamenilor noștri spre casă.”

Zelenski urmează să se alăture liderilor UE.pentru un summit care va avea loc după-amiază aceasta. Liderul ucrainean a făcut presiuni pentru accelerarea de către UE a obţinerii calităţii de membru, pentru țara sa.

Citeşte şi: "Vrem să venim acasă, în Europa". Discurs istoric al lui Volodimir Zelenski, în Parlamentul European

Dar, în timp ce liderii blocului european și-au reiterat angajamentul de a sprijini Ucraina, ei au frânat ușor discuțiile despre aderarea aceasta rapidă.

Ieri, Zelenski făcuse o vizită-surpriză la Londra, apoi a călătorit la Paris, având discuții cu liderii britanic, francez și german.

În timp ce Zelenski s-a concentrat asupra ajutorului militar, în discuțiile de miercuri, cu prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, în Anglia, și la Paris, cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul Olaf Scholz al Germaniei, la Bruxelles se așteaptă să fie mai mult substrat de politică și diplomație.

Fără multe lucruri concrete

Summitul nu era probabil destinat să-i ofere ceva concret de luat acasă lui Zelenski.

Uniunea Europeana. oficialii și diplomații au spus că ajutorul militar va fi probabil evitat, ca subiect, pentru că UE nu este o alianță militară, iar Zelenski a reafirmat deja miercuri nevoia sa de mai multe arme, cu cei mai mari donatori militari ai regiunii.

Mai degrabă, Zelenski trebuia să le mulțumească liderilor europeni pentru sprijinul acordat și să ceară mai multe sancțiuni, pentru a contracara agresiunea Rusiei.

Citeşte şi: VIDEO Volodimir Zelenski a fost decorat de Emmanuel Macron, cu Legiunea de Onoare, la Paris

De asemenea, este de așteptat să promoveze eforturile de reformă ale țării sale, parte a acțiunii Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană.

Nu va fi o intrare rapidă în UE

Liderii UE care l-au vizitat la Kiev, la începutul acestei luni, au transmis mesajul delicat că Ucraina nu va intra rapid în bloc. În mod normal, membrii aspiranți necesită mai mult de un deceniu de muncă, pentru a se conforma standardelor europene de guvernare.

Dar Zelenski dorește ca acest proces să fie mai rapid, parțial pentru a menține un sentiment național de impuls către un viitor mai optimist.

Bilanțul slab al țării, în materie de corupție, este o preocupare constantă pentru factorii de decizie europeni, iar Zelenski a depus în ultimele săptămâni eforturi considerabile, pentru a curăța o parte a administrației și a-și ilustra angajamentul de a îmbunătăți guvernarea națiunii.

Sechestrări

O altă problemă care ar putea fi pe agenda liderilor este efortul de a sechestra bunurile europene ale entităților ruse sancționate sau ale statului rus și folosirea lor pentru a plăti reconstrucția Ucrainei.

Deși este o idee populară, legile europene implicate în confiscarea bunurilor aparținând persoanelor sau guvernelor străine sancționate sunt extrem de complexe, până la punctul de a face procesul imposibil, potrivit multor Uexperți juridici.

Zelenski va cere de asemenea liderilor europeni să continue să sprijine Ucraina, în ciuda consecințelor economice ale invaziei ruse și a dificultăților de a găzdui milioane de refugiați ucraineni, pe continent.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te