Au fost raportate ciocniri cu forțele de securitate, cea mai violentă petrecându-se joi seara, când centrul orașului și clădirea guvernanței locale au fost incendiate de protestatari furioși.
Confruntările au dus la moartea unui manifestant în vârstă de 30 de ani, Omar Taiba, care a fost împușcat în spate, potrivit autorităților sanitare.
„Ceea ce se întâmplă în oraș este un rezultat al condițiilor economice și sociale cauzate de statul libanez, în special decizia de blocare totală din cauza pandemiei coronavirusului", a declarat Sohaib Jawhar, un jurnalist de la Tripoli.
„Tripoli e terminat: 69% șomaj, 59% trăiește în sărăcie, peste 73% din instituții și companii și-au închis ușile”, a spus Jawhar.
„Această autoritate coruptă ne-a condus 30 de ani distrugând țara, iar acum nu este în stare să formeze un guvern. Bariera fricii a fost spartă. Suntem o singură națiune. Clasa conducătoare ne-a împărțit în numele sectarismului, al religiilor. Vrem să construim o națiune civilă, laică”, spun protestatarii.
La Beirut, premierul libanez desemnat, Saad Hariri, dovedește că nu înțelege saturația oamenilor.
„Pot exista partide în spatele mișcărilor de la Tripoli care vor să trimită mesaje politice și pot exista și cei care profită de durerea oamenilor și de suferința săracilor", a scris Hariri pe Twitter.