Lavrov, despre R. Moldova: SUA vrea să apară „un nou abces” în spațiul post-sovietic

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 14.10.2020 - 21:34
Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse/ FOTO: Digi 24

Statele Unite ale Americii (SUA) caută ca în Republica Moldova să apară un „nou abces” în spaţiul postsovietic, a declarat miercuri ministrul de externe rus, Serghei Lavrov.

SHARE

El a acordat un interviu presei moscovite,  respectiv staţiilor de radio Sputnik, „Govorit Moskva” şi ziarului „Komsomolskaia Pravda”, relatează agenţia de presă oficială rusă TASS.

Cu toate acestea, Rusia şi SUA ar putea să coopereze în ceea ce priveşte Republica Moldova, a spus Lavrov, menţionând reglementarea transnistreană printre posibilele domenii de cooperare dintre cele două puteri.

În acest sens, şeful diplomaţiei ruse a evocat formatul de negocieri „5+2” în problema rezolvării diferendului din Transnistria, formulă din care fac parte şi Statele Unite (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina şi OSCE, plus UE şi SUA ca observatori), scrie agerpres.ro.

„Deocamdată, din păcate, acest mecanism pentru soluţionarea problemei transnistrene nu funcţionează pentru că, înainte de toate, americanii încearcă să preia controlul şi să facă în aşa fel încât în Republica Moldova să apară un alt abces în spaţiul postsovietic”, a insistat Lavrov, acuzând SUA că ar încerca „să facă imposibilă funcţionarea acelei coaliţii formată cu ceva timp în urmă între Maia Sandu şi Igor Dodon şi Partidul Socialist (al preşedintelui moldovean)”.

„Ei (americanii) vor o victorie univocă a forţelor prooccidentale”, a spus ministrul rus de externe, referindu-se probabil la viitoarele alegeri prezidenţiale de la 1 noiembrie în Republica Moldova.

De fapt, guvernul condus de premierul Maia Sandu - liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), care făcea parte în perioada amintită de Lavrov din blocul ACUM împreună cu Platforma DA, a lui Andrei Năstase - a căzut în urmă cu aproape un an după o moţiune de cenzură a deputaţilor socialişti, cu sprijinul democraţilor din partidul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc. Guvernul la care se referă şeful diplomaţiei ruse a funcţionat între 8 iunie şi 14 noiembrie 2019.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.