Laureata ucraineană a Nobelului pentru Pace vrea ca Putin să fie adus în fața justiției: Să-l judece

DE Alin Crișan | 09.12.2022 - 18:14
Oleksandra Matviiciuk - Foto: Epa

Oleksandra Matviiciuk a mai atras atenţia că orice încercare de a iniţia negocieri pentru a pune capăt războiului va fi interpretată de Rusia ca un semn de slăbiciune.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Ucraineana Oleksandra Matviiciuk, co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace în acest an, a cerut vineri ca Vladimir Putin să fie adus în faţa justiţiei internaţionale, declarându-se convinsă că "mai devreme sau mai târziu" preşedintele rus va fi judecat.

"Timp de decenii, armata rusă a comis crime de război în numeroase ţări şi nu a fost niciodată pedepsită", a declarat Oleksandra Matviiciuk într-o conferinţă de presă la Oslo, cu o zi înainte de ceremonia înmânării Nobelului.

"Trebuie ca acum să spargem cercul impunităţii. Trebuie să creăm un tribunal internaţional şi să le cerem lui Putin, lui Lukaşenko (preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, aliat al liderului de la Kremlin - n.r.) şi altor criminali de război să dea socoteală, nu doar pentru ucraineni, ci şi pentru alte naţiuni", a afirmat ea.

Creat în 2007, Centrul pentru Libertăţi Civile, pe care ea îl conduce, documentează crimele de război comise de trupele ruse în Ucraina.

"Acest război are un caracter de genocid. Dacă Ucraina nu va rezista, vom înceta să mai existăm. Prin urmare, nu am nicio îndoială că mai devreme sau mai târziu Putin va fi adus în faţa unui tribunal internaţional", a declarat ea.

Kievul "nu va părăsi niciodată poporul nostru în faţa torturii şi a morţii în teritoriile ocupate. Occidentul trebuie să ajute Ucraina să reziste şi să elibereze teritoriile ocupate temporar, inclusiv Crimeea", a subliniat ea.

"Logica liderilor autoritari este foarte uşor de înţeles: ei văd în orice încercare de dialog un semn de slăbiciune", a adăugat activista.

Centrul pentru Libertăţi Civile împarte Premiul Nobel pentru Pace cu alţi doi campioni ai drepturilor şi libertăţilor, ONG-ul rus Memorial, destructurat la ordinul justiţiei ruse, şi activistul belarus Ales Beliaţki, închis în ţara sa din iulie 2020, în aşteptarea unui proces unde este pasibil de 12 ani de închisoare pentru "contrabandă" cu numerar în favoarea opoziţiei la regimul autoritar al lui Lukaşenko.

Trioul a fost recompensat pentru opoziţia faţă de autocraţie şi pentru angajamentul său în favoarea "drepturilor omului, democraţiei şi coexistenţei paşnice în cele trei ţări vecine - Belarus, Rusia şi Ucraina", a subliniat Comitetul Nobel din Norvegia la anunţarea premiului, la începutul lui octombrie.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă de vineri, Yan Rachinsky, preşedintele boardului internaţional al Memorial, a spus că Ucraina se luptă nu doar pentru independenţa sa, ci şi pentru supravieţuirea unei ordini internaţionale paşnice.

"Se luptă pentru dreptul internaţional. Se luptă pentru viitorul nostru paşnic comun", a declarat el.

"Alegerea pe care trebuie să o facă comunitatea internaţională este între situaţia neplăcută de astăzi şi catastrofa de mâine", a adăugat el.

Yan Rachinsky s-a mai pronunţat ca crimele de război - fără a le menţiona în mod explicit pe cele comise în Ucraina - să fie rapid judecate, fiind mai degrabă în favoarea Curţii Penale Internaţionale (CPI) de la Haga, şi mai puţin a unui tribunal ad-hoc preconizat de Oleksandra Matviiciuk.

"Aceste condamnări trebuie să vină imediat, deoarece am văzut multe exemple în care criminalii au rămas nepedepsiţi şi au murit în patul lor", a afirmat el.

Ordinea juridică existentă este "suficientă pentru a-i judeca nu doar pe autorii (crimelor) de pe teren şi care execută ordinele, ci şi pe cei care le comandă", a adăugat reprezentantul Memorial.

La conferinţă de presă a fost prezentă şi soţia lui Ales Beliaţki, Natalia Pinciuk, care îl va reprezenta sâmbătă pe opozantul belarus la ceremonia de la Oslo.

"Soarta Belarusului se joacă pe câmpul de luptă din Ucraina", a declarat ea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te