Kremlinul întreabă Interpolul dacă spionul CIA, Oleg Smolenkov, e într-adevăr în SUA

DE Adina Mutăr | 12.09.2019 - 20:19

Rusia a înaintat o cerere către Interpol solicitând să confirme dacă un fost angajat al Kremlinului, Oleg Smolenkov, se află în Statele Unite, în urma zvonurilor din presă că ar fi fost un agent CIA, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova.

SHARE

„Cu câțiva ani în urmă, Smolenkov și familia sa au dispărut într-o țară străină. Doi ani mai târziu, mass-media americană scoate la iveală informații că acesta s-ar afla în SUA. În mod normal, astfel de lucruri trebuie verificate în conformitate cu procedurile și regulile corespunzătoare”, a spus Zakharova.

„În această privință, am adresat Interpol o cerere despre dispariția unui cetățean străin și despre prezența sa zvonită în Statele Unite.”

Oricum, Zakharova  a descris reportajul CNN pe această temă drept „propagandă clasică”.

„În primul rând, este stabilită o anumită sarcină. Apoi, conținutul de știri este selectat și ajustat în consecință. Care este scopul? Fără îndoială, este o chestiune de politică internă. O campanie electorală a început în Statele Unite. În acest caz, raportul țintea spre actualul președinte american, dar în realitate l-a lovit pe cel precedent, speculând că în timpul președinției lui Obama, un agent CIA lucra deja în Rusia. Sperăm că CNN va demonstra în detalii această afacere.”

Luni, CNN a difuzat un material despre un spion CIA la Kremlin și cum a trebuit acesta să fie extras din cauză că Agenția s-a temut că președintele Donald Trump ar putea să dezvăluie rușilor această informație.

Secretarul de presă al Casei Albe, Stephanie Grisham, și oficiali ai CIA au declarat că povestea CNN este „inexactă și are potențialul de a pune viețile în pericol”. Ceea ce, de fapt, nu era o dezmințire a informației.

Deși CNN nu a făcut public numele spionului, presa din Rusia l-a identificat ca fiind Oleg Smolenkov, asistent al lui Iuri Ușanov, apropiat al lui Putin, care a fost și ambasador în SUA. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat, marți, că Smolenkov a lucrat în  Administrația prezidențială, dar la un moment dat a fost demis prin ordin intern, fără să fie dezvăluit motivul.

Reporterii americani au dezvăluit că au descoperit prin surse publice două proprietăți ale lui Oleg Smolenkov în SUA, achiziționate pe numele real, ceea ce, spun experții în servicii secrete, este posibil să fie o „capcană” pentru eventualii operativi ruși care l-ar căuta ca să-l elimine.

Dacă Oleg Smolenkov este spionul din relatarea CNN, acesta trebuie să se afle într-un program special de protecție, nicidecum la vedere.

Între timp, Rusia este mult mai interesată de mandatul de arestarea, emis de SUA, a cetățeanului rus Alexander Korșunov, director cu Dezvoltarea afacerilor la JSC United Engine Corporation, pe care Kremlinul o consideră „o provocare planificată”.  

„Credem că SUA au pus în scenă o provocare planificată prin emiterea unui mandat internațional de arestare a cetățeanului rus Alexander Korșunov”, susține Maria Zakharova.

Aceasta a subliniat că Alexander Korșunov este al 48-lea cetățean rus a cărui arestare în țări terțe a fost instigată de SUA.

Alexander Korșunov, director la JSC United Engine Corporation, a fost arestat la 30 august pe aeroportul din Napoli, pe baza unui mandat internațional emis de Statele Unite.

Autoritățile americane îl acuză de conspirație și de încercarea de a fura secrete comerciale de la o companie americană de aviație.

Korșunov este reținut în custodie în Napoli și primește asistență consulară completă.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te