Kremlinul în război cu Elon Musk. Rusia a lansat o armă secretă pentru a distruge Starlink

DE Elena Andrei | Actualizat: 19.04.2023 - 16:45
SpaceX Starlink-Foto: Profimedia Images

Kremlinul în război cu Elon Musk. Rusia a lansat o armă secretă pentru a distruge satelitul SpaceX Starlink din Ucraina.

SHARE

Rusia încearcă să blocheze accesul trupelor ucrainene la internet prin intermediul comunicațiilor prin satelit Starlink, scrie The Washington Post citând un raport al serviciilor secrete americane.

Potrivit pravda.com.ua, care citează The Washington Post, Moscova a experimentat luni de zile cu sistemele sale de război electronic Tobol, în încercarea de a perturba transmisiile Starlink în Ucraina.

Potrivit constatărilor, programul conceput oficial pentru a proteja sateliții Kremlinului „poate fi folosit în schimb pentru a-i ataca pe cei folosiți de adversarii săi”.

Rusia a lansat o armă secretă pentru a distruge Starlink

În primăvara anului trecut, Musk a vorbit de încercările Kremlinului de a viza tehnologia, scriind pe Twitter în mai că, deși Starlink și-a demonstrat rezistența împotriva unor astfel de încercări de „blocare și hacking”, rușii păreau să-și intensifice eforturile.

Kostiantin Jura, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat că oficialii de la Kiev sunt conștienți de eforturile Rusiei și „iau măsuri pentru a le neutraliza”.

Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

Washington Post a reamintit că Starlink s-a dovedit vital pentru armata Ucrainei, care se bazează pe micile terminale portabile pentru a comunica pe câmpul de luptă și a transmite informații.

Forțele ruse au avut succes în dezactivarea capacității de a utiliza alte echipamente de comunicații, inclusiv radiouri și telefoane mobile, dar semnalele satelitului sunt mai greu de perturbat.

Nu este clar dacă întreruperile Starlink care au fost raportate în Ucraina au fost rezultatul experimentelor Tobol ale Rusiei sau al altor capacități de bruiaj utilizate de forțele ruse, cum ar fi sistemul Tirada-2 montat pe camion.

Trupele ucrainene au raportat că au suferit întreruperi în octombrie, în timp ce s-au îndreptat spre pozițiile rusești în contraofensivele de succes din sud și est.

Oficialii ucraineni au sugerat la acel moment că SpaceX a restricționat accesul la internet în acele zone pentru a-i împiedica pe ruși să folosească serviciul.

Analiştii au identificat cel puţin şapte complexe Tobol în Rusia, toate fiind situate lângă facilităţile folosite pentru urmărirea sateliţilor.

Deși poziționarea de către Rusia a complexelor Tobol în toată țara ar putea sugera că acestea sunt utilizate în scopuri defensive, cele trei site-uri dezvăluite în evaluarea serviciilor de informații americane – unul în afara Moscovei, un sit în apropierea Crimeii și altul în exclava vestică a Rusiei, Kaliningrad – sunt cele mai apropiate către Ucraina, făcându-le potrivite pentru o operațiune ofensivă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te