Kremlinul a anunțat retragerea trupelor din regiunea Herson, una din cele patru anexate de Putin

DE Adina Mutăr | Actualizat: 13.11.2023 - 19:28
Kremlinul a anunțat retragerea trupelor ruse din regiunea Herson - Foto: Profimedia Images (imagine cu carcater ilustrativ)

Kremlinul a anunțat retragerea trupelor din regiunea Herson, una din cele patru anexate de Putin. Presa Kremlinului a anunțat luni dimineață că Moscova a decis să-și „regrupeze” forțele din regiunea Herson.

SHARE

Kremlinul a anunțat retragerea trupelor din regiunea Herson, una din cele patru anexate de Putin.  

„După evaluarea situației, comandamentul grupării Nipro a decis să mute trupele în poziții mai avantajoase la est de Nipru”, au scris mass-media ruse TASS și RIA Novosti, potrivit kyivpost.com.

Un limbaj similar a fost folosit pentru a anunța retragerile anterioare ale trupelor ruse în urma atacurilor ucrainene de anul trecut din părți din regiunile Harkov și Herson pe care Rusia le ocupase la începutul invaziei sale din februarie 2022 din Ucraina.

Kremlinul a anunțat retragerea trupelor ruse din regiunea Herson

„După regruparea Niprului, o parte din forțe vor fi eliberate și vor fi folosite ulterior pentru ofensiva în alte direcții”, a scris RIA Novosti.

Dar anunțul a fost retras rapid de pe ambele site-uri. Organele de știri au scris că rapoartele lor anterioare au fost „emise din greșeală”.

Canalul rus Telegram Ostorojno, Novosti, cu referire la sursa sa de la RIA Novosti, a scris că agenția de știri de stat ar fi putut primi informații despre transferul personalului militar dintr-un cont fals al Ministerului Apărării „operat probabil de pe teritoriul Ucrainei”.

Canalele ucrainene Telegram susțin că publicațiile respective nu au greșit neapărat, ci doar au tatonat terenul pentru opinia publică privind această retragere planificată.

„O situație similară a fost observată în timpul pregătirii rușilor pentru a ieși din Herson”, a scris canalul Telegram Ukraine Online, care are peste 1,2 milioane de abonați.

Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson sunt cele patru regiuni anexate de Putin.

Centrul Național de Rezistență al Ucrainei a raportat că nu a mai văzut nicio dovadă a mișcărilor de trupe ruse în zonă, ceea ce ar confirma anunțul „greșit”.

Citește și: Zelenski: România a ajutat Ucraina cu sisteme de apărare antiaeriană. Despre ce „arme” ar fi vorba

Rusia se confruntă în prezent cu o situație dificilă în regiune, deoarece forțele ucrainene au reușit să stabilească și să mențină un cap de pod semnificativ pe malul stâng al râului Nipru în regiunea Herson.

Bloggerii asociați cu Kremlinul au declarat că Moscova nu poate elimina capetele de pod deținute de pușcașii marini ucraineni fără a desfășura întăriri și în special trupe de asalt la sol.

Citește și: VIDEO Pregătirea piloților ucraineni și ai NATO pe F-16 începe în România. Europa de Est, protejată

Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), forțele de apărare ucrainene au avansat în orașul Krinki – la 30 de kilometri nord-est de orașul Herson și la 2 kilometri  la est de râul Nipru – și conduc operațiuni ofensive la sud, în jurul satelor Poima, Pișcianivka și Pidstepne.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te