Klaus Iohannis evită să spună clar dacă susţine iniţiativa lui Ciolacu, să dea în judecată Austria

DE Florin Budescu | Actualizat: 21.09.2023 - 09:43
Klaus Iohannis evită să spună clar dacă susţine iniţiativa lui Ciolacu - Foto: Presidency.ro

Trebuie să fie analizată posibilitatea de a acţiona în judecată Austria, în cazul unui nou veto în chestiunea Spaţiului Schengen, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la New York, întrebat dacă susţine iniţiativa prim-ministrului Marcel Ciolacu.

SHARE

”Această abordare trebuie foarte bine analizată şi, dacă este posibilă o soluţionare pe această cale, atunci cu siguranţă vom şti care este această posibilitate”, a afirmat Iohannis.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că, dacă în decembrie Austria va vota împotriva aderării României la Spaţiul Shengen, va ataca la CJUE refuzul acestei ţări, precizând că doreşte ca în acest demers să aibă ca partener Consiliul European, Parlamentul European şi Comisia Europeană, care şi-au precizat susţinerea pentru aderarea ţării noastre.

Klaus Iohannis evită să spună clar dacă susţine iniţiativa lui Ciolacu

De aproape un an de zile, Viena se opune intrării României în Spaţiul Schengen. Guvernul austriac a blocat aderarea României și Bulgariei la zona fără frontiere a UE afirm\nd c[ se teme de o creștere a migrației ilegale.

Este un blocaj pe care România ar fi pregătită să îl conteste în instanța UE, dacă nu va fi rezolvat la următoarele două reuniuni ale UE, cu miniștri de Interne și de Justiție.

„Dacă Austria va vota împotriva aderării României la spațiul Schengen în decembrie, voi face, bineînțeles, un apel la CEJ”, a spus Ciolacu.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: Eu nu am nici o problemă ca Austria să iasă din Schengen

România a amenințat deja cu un proces, în această chestiune, de mai multe ori. }n iunie, un înalt europarlamentar român a declarat că o astfel de mișcare ar putea fi singura modalitate prin care țara poate intra în zona fără granițe.

Cu toate acestea, Austria pare neimpresionată de amenințările Bucureștiului.

„Momentan, vorbim despre mai multe controale la frontieră în Europa, nu mai puțin”, a declarat ministrul austriac de interne Gerhard Karner, reafirmând opoziția actuală a Austriei, față de extinderea Spaţiului Schengen cu România.

Austria a introdus deja controale preliminare la granița cu Slovenia și Ungaria și evaluează în prezent introducerea controalelor la granița cu Italia.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu: Pe Schengen cred că se impune a se veni cu un atac la Curtea Europeană de Justiție

Cu migrația în creștere și reintroducerea controalelor la frontieră în Europa, extinderea Schengen nu ar avea nici un sens, a declarat ministerul de Interne austriac, conform euractiv.com.

Potrivit lui Reinhold Lopatka, deputat și purtător de cuvânt al guvernului ÖVP pentru afacerile UE, Austria are astfel motive de fapt pentru dreptul său de veto.

„Sistemul Schengen nefuncțional, având în prezent mai multe controale la frontierele interne în Spațiul Schengen, confirmă îngrijorările”, a spus el pentru Euractiv. „O acțiune în justiție nu este utilă aici”, a adăugat fostul lider al ÖVP.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te