Mass-media de stat nord-coreeană KCNA a relatat ambițiile liderului, care au apărut după un "test de lansare a unui nou tip" de ICBM, numit Hwasong-17, la 18 noiembrie, care se pare că este capabil să ajungă în Statele Unite.
The New York Times a raportat că aproximativ 88 de rachete balistice și de croazieră au fost lansate în cadrul a 34 de teste de armament nord-coreean în acest an, inclusiv o rachetă la începutul acestei luni care a lovit apa la aproximativ 35 de mile de coasta de est a Coreei de Sud.
Aspirațiile lui Kim Jong Un, un vis "interzis"
Potrivit inventarelor nucleare estimate pentru 2021, compilate de Asociația pentru Controlul Armelor (ACA), peste 90% din cele aproximativ 13.080 de focoase nucleare din lume sunt deținute de SUA și Rusia.
No Ocidente, no início do governo de Kin Jong-un esperava-se que ele, por ter uma educação europeia, seguisse os passos de Gobarchev e traísse seu pai e avô, destruindo o socialismo na Coreia do Norte, entregando o país ao ocidente. Mas foda-se... Isto não aconteceu. #RPDC pic.twitter.com/8kK2Gq5TSc
— Hugo Borges (@HugoBor73884636) November 20, 2022
SUA, în special, posedă aproximativ 5.550 de focoase, fiind devansate de Rusia cu aproximativ 700 de focoase.
Între timp, Coreea de Nord avea în arsenalul său aproximativ 40-50 de focoase. ACA recunoaște că stocul real al țării rămâne necunoscut.
Citește și: Băluță cere CNP-ul jurnaliștilor ca să spună ce bani publici „sparge” pe becurile de sărbători
Jenny Town, senior fellow la Stimson Center și director al 38 North, a declarat pentru că vorbele liderului nord-coreean au fost adresate propriului său public intern.
"Nu le-aș lua atât de literal", a spus ea. "Mesajul politic este că vor continua să își consolideze apărarea împotriva amenințărilor persistente.
"Rețineți din nou că, spre deosebire de formulările de dinainte de 2019 sau cam așa ceva, programul nuclear nu mai este condiționat - formularea nu este "atâta timp cât SUA își menține politica ostilă...", ci mai degrabă afirmă că programul este aici pentru a rămâne."
Producția uraniului nord-corean va crește cu până la 25%
Imaginile din satelit procurate în vara anului 2021 ale uzinei de îmbogățire a uraniului din Coreea de Nord de la Yongbyon au fost considerate de experți ca fiind un indiciu că producția la acest sit va crește cu până la 25%.
În aprilie 2010, la Praga, Noul Tratat de reducere a armelor strategice (New START) a fost semnat de SUA și Rusia și a intrat în vigoare la 5 februarie 2011.
تلفزيون كوريا الشمالية يبث تصوّير مسجل لحظة إطلاق صاروخ Hwasongpho-17 pic.twitter.com/ASwwhTqvVp
— Kim Jong Un 🇰🇵 (@KimJongUnArabic) November 19, 2022
Citește și: VIDEO Iohannis, după întâlnirea cu secretarul NATO: E nevoie de mai mulți militari pe Flancul Estic
Descris de ACA ca fiind "primul tratat verificabil de control al armelor nucleare dintre SUA și Rusia care intră în vigoare de la START I din 1994", acesta a fost prelungit cu încă cinci ani la 3 februarie 2021.
Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (TNP) din 1968 a precedat cu mult Noul START și a fost negociat de SUA și de națiuni cu aceleași intenții pentru a reduce tensiunile nucleare. Coreea de Nord s-a retras din tratat în 2003, în timp ce țări precum Iran, Libia și probabil Siria sunt considerate că au încălcat termenii tratatului.
Federația Oamenilor de Știință Americani (FAS) a raportat că, pe baza datelor de la începutul anului 2022, inventarul general de arme nucleare este în scădere. Cu toate acestea, declinul este încetinit în comparație cu cei 30 de ani anteriori și are loc deoarece SUA și Rusia continuă să dezmembreze focoase nucleare retrase din uz anterior.
"Spre deosebire de inventarul global de arme nucleare, numărul de focoase din stocurile militare globale - care cuprinde focoasele alocate forțelor operaționale - crește din nou", a raportat FAS.
Frank Aum, expert senior în Asia de Nord-Est la Institutul pentru Pace al SUA, a declarat că Phenianul urmează abordarea pe care Kim Jong Un a avertizat-o în 2021 la cel de-al 8-lea Congres al Partidului - că Coreea de Nord se va apropia de SUA pe baza principiului "putere pentru putere, bunăvoință pentru bunăvoință".
SUA s-au angajat în ceea ce Aum a numit "o campanie de presiune globală" împotriva Coreei de Nord între aprilie 2018 și februarie 2021, care implică izolarea diplomatică, sancțiuni economice și descurajare militară. A fost cea mai lungă absență de angajament bilateral oficial din ultimii 30 de ani, a precizat el.
"Când SUA se angajează cu Coreea de Nord, aceasta tinde să se comporte mult mai bine", a spus Aum. "Am văzut acest lucru între 1994 și 2002, când SUA și Coreea de Nord au respectat cadrul convenit și au purtat discuții consistente privind pacea și rachetele.
"În această perioadă, Coreea de Nord a efectuat un singur test de rachete și nu a reprocesat niciun plutoniu. În mod similar, în 2011 și 2018, când SUA și Coreea de Nord se aflau în negocieri, Coreea de Nord s-a abținut de la orice test nuclear sau de rachete."
Provocările recente, care au implicat mai multe teste cu rachete, au fost probabil un răspuns la "ritmul sporit al exercițiilor militare dintre SUA și Republica Coreea și la prezența activelor strategice americane în apropierea Peninsulei Coreene", a adăugat Aum.