Kelemen Hunor: „Prefer ca măsurătorile pe brațul Chilia să fie făcute cu navele românești”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.03.2023 - 08:47
Kelemen Hunor - Foto: Facebook/ Kelemen Hunor

Vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR, a declarat, marţi, că ar prefera ca măsurătorile pe Dunăre făcute de România şi Ucraina să aibă loc în paralel, iar pe braţul Chilia să se meargă cu navele, echipamentele româneşti şi propriii specialişti.

SHARE

"Pe Bâstroe aş putea accepta, dacă eu aş fi în situaţia de accepta ce propun ucrainenii, fiindcă este pe teritoriul lor, e teritoriul ucrainean, dar pe Chilia eu aş prefera să mergem cu navele noastre, cu echipamentele noastre şi cu specialiştii noştri. Şi se face în paralel, nu este nicio problemă.

Kelemen Hunor: „Prefer ca măsurătorile pe brațul Chilia să fie făcute cu navele românești”

Să facă şi ucrainenii măsurătorile cu vapoarele lor, să facem şi noi, după aceea trebuie comparate, şi trebuie văzut dacă există o diferenţă. Deci aşa se face corect. Ăsta este punctul meu de vedere.

Ok, am mai făcut un pas înainte şi vom vedea care va fi rezultatul măsurătorilor", a afirmat Kelemen Hunor la TVR Info.

Citește și: VIDEO Atac cu drone în Crimeea. Au distrus rachete Kalibr destinate navelor din Marea Neagră

Potrivit liderului UDMR, "în acest moment multiplele interese ale României pot fi şi trebuie susţinute cu fermitate cu demnitate şi cu un curaj mare, dar trebuie să ţinem un echilibru".

Întrebat dacă pe acest subiect se aşteaptă o analiză la nivelul Guvernului, inclusiv la Ministerul Mediului, Kelemen a arătat că în primul rând o astfel de analiză trebuie făcută la Ministerul de Externe care gestionează relaţiile bilaterale,"apoi din punct de vedere al specialiştilor la Mediu, la Transporturi şi apoi poţi să ajungi la nivel politic".

Citește și: „Calul Troian” al Partidului Comunist Chinez în universitățile românești nu e amenințare pentru SIE

Kelemen Hunor denunță lipsa de transparență în scandalul Bâstroe

El a criticat lipsa de transparenţă pe subiectul Bâstroe.

"Politic noi ştim care sunt interesele României, dar nu poţi să nu aştepţi detaliile. Dacă nu ai toate detaliile de la specialişti, atunci e greu să dai un verdict, te încurci foarte repede pe parcurs. Da, a fost absolut deranjant că au făcut aceste lucrări fără un dialog permanent şi constructiv sau, cel puţin, dacă a existat un dialog undeva, nu a existat transparenţă. 

Subiectele legate de astfel de situaţii sunt extrem de sensibile pentru toţi şi atunci ai nevoie de transparenţă. Aici nu e vorba de chestiuni strict secrete, că suntem (...) la marginea unui război, pur şi simplu trebuie să comunici cu cetăţenii tăi, şi trebuie să spui ce se întâmplă.

Oamenii înţeleg dacă spui că acum se întâmplă următorul lucru 'fiindcă' dar, dacă nu spui nimic, apar tot felul de teorii conspiraţioniste", a declarat vicepremierul.

Întrebat către cine sunt îndreptate aceste observaţii, Kelemen Hunor a spus: "Către cei care au gestionat şi gestionează această situaţie".

"Şi nu este o critică, nici măcar un reproş, dar măcar să învăţăm din ceea ce ni se întâmplă. Suntem cu toţii cetăţeni, dar un om politic tot timpul trebuie să fie un pic mai echilibrat şi mai reţinut decât un cetăţean furios", a adăugat liderul UDMR.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te