Jurnaliştii The Moscow Times, "agenţi străini". Declaraţi de Rusia aşa pentru versiunea în engleză

DE Florin Budescu | Actualizat: 29.11.2023 - 08:56
Jurnaliştii The Moscow Times, "agenţi străini" - Foto: Profimedia Images

Jurnaliştii The Moscow Times, "agenţi străini". Aşa au fost declaraţi de Rusia, pentru versiunea în limba engleză a site-ului de ştiri.

SHARE

Jurnaliştii The Moscow Times (TMT) au fost declaraţi "agenţi străini", de Rusia, pentru versiunea în limba engleză a site-ului de ştiri. 

Multă vreme consideraţi un oficios al puterii de la Moscova, care prezenta o versiune edulcorată, europenizată a realităţii ruse, TMT a devenit făţiş anti-Putin după izbucnirea războiului cu Ucraina.

Jurnaliştii The Moscow Times, declaraţi de Rusia aşa-zişi "agenţi străini"

Ministerul rus al Justiției a adăugat recent ziarul online, popular în rândul comunității de expatriați din Rusia, pe lista sa cu entităţile considerate „agenți străini”.

Aceasta înseamnă un control financiar sporit pentru cei desemnați și impune includerea etichetei, în mod vizibil, pe orice publică oficina vizată. Nu a fost imediat clar cum va afecta această mișcare The Moscow Times, care și-a mutat operațiunile editoriale din Rusia, în anul 2022.

Evoluţia a avut loc, conform Radio Free Europe, după adoptarea unei legi, care impunea pedepse aspre pentru publicarea a ceea ce guvernul consideră că discreditează armata rusă și războiul său în Ucraina.

Citeşte şi: Putin a semnat o lege prin care jurnaliștii sunt considerați „agenți străini”

Moscow Times publică în engleză și în rusă, dar site-ul său în limba rusă a fost blocat în Rusia, la câteva luni după începutul războiului din Ucraina.

Publicația a apărut în anul 1992, ca ziar tipărit zilnic distribuit gratuit în restaurante, hoteluri și alte locații populare printre expatriați, a căror prezență la Moscova era în creștere, după prăbușirea Uniunii Sovietice, conform Associated Press.

Ulterior, și-a redus ediția tipărită la săptămânal, apoi a devenit doar online, începând din anul 2017.

Citeşte şi: RUSIA Duma de Stat aprobă legea prin care grupuri politice pot fi socotite agenți străini

În ultimii ani, Rusia a vizat metodic persoane și organizații critice la adresa Kremlinului, marcându-i pe mulți drept aşa-zişi „agenți străini” și pe alţii drept „indezirabili”, conform unei legi din anul 2015, care face ca apartenența la astfel de organizații să fie o infracțiune penală.

Dmitri Muratov, redactorul laureat al Premiului Nobel pentru Pace al ziarului independent Novaya Gazeta, a fost declarat agent străin, în luna septembrie. Ziarul şi-a suspendat anterior operațiunile din Rusia.

Rusia a închis de asemenea personalități proeminente ale opoziției, inclusiv pe militantul anticorupție Alexei Navalnîi, cel mai persistent inamic intern al președintelui Vladimir Putin, ca și pe dizidenți precum politicianul şi jurnalistul Vladimir Kara-Murza și activistul civic Ilia Iaşin.

Vânătoare de vrăjitoare

TMT explică:

Eticheta „agenți străini” impune cerințe stricte de raportare financiară și auto-demascare.

Registrul agenților străini listează site-urile de web ale edițiilor TMT în limba engleză și rusă, precum și paginile sale de socializare, inclusiv pe LinkedIn, YouTube, Instagram și Telegram, ca fiind supuse restricțiilor.

Autoritățile ruse au desemnat în mai 2021 fundația care publica la acea vreme The Moscow Times drept „agent străin”, forțând închiderea acesteia, precum și site-ul de web de afaceri independent VTimes.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te