Jurnalist polonez: „Criza migrației”, prima operație militară a Rusiei de la căderea comunismului

DE Elena Andrei | Actualizat: 07.09.2021 - 21:50
Poliția de frontieră la granița Polonia-Belarus/Foto: euroactiv

Publicistul polonez Michal Rachon consideră că actuala criză a migrației la granițele Poloniei, Lituaniei și Letoniei de către „persoane trimise de servicii speciale dependente de Federația Rusă”, reprezintă prima operație militară a Rusiei de la căderea comunismului.

SHARE

Acțiunile de la frontiera Poloniei cu Belarus corespund premiselor de bază ale celor două doctrine la care Federația Rusă a aderat de mai mulți ani.

Este vorba despre doctrina politică denumită „doctrina Primakov” și doctrina militară prezentată drept „doctrina Gherasimov”.

Prima definește obiectivele politicii externe a Federației Ruse, în sensul reducerii poziției dominante a SUA în ordinea de securitate mondială și înlocuirii acesteia cu un sistem multipolar, adică unul care, în cursul coordonării forțelor, va permite Federației Ruse să domine în acele domenii pe care le consideră că fac parte din sferele sale de interes (de exemplu, fostele state membre ale Tratatului de la Varșovia și din fosta URSS).

În acest scop, Rusia s-a încăpățânat să se opună extinderii NATO și, din acest motiv, a purtat în mod constant o serie de războaie de-a lungul anilor, cum ar fi războaiele cu Georgia și Ucraina, a explicat jurnalistul polonez.

Citește și


Danemarca vrea să condiționeze ajutoarele sociale pentru imigranți de exercitarea unei activităţi

Măsuri de securitate fără precedent la granița Turcia-Iran împotriva migranților

 

În ceea ce privește doctrina Gherasimov, Michal Rachon a atras atenția asupra faptului că șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Valeri Gherasimov, a redefinit, în anul 2013, vechile metode sovietice de război.

„Problemele războiului psihologic și dezinformarea sunt direct abordate aici. Astfel, activitățile prezentate ca operațiuni umanitare reprezintă, de fapt, un instrument pentru războiul de nouă generație. Ceea ce vedem în Polonia în jurul crizei de frontieră nu reprezintă o dispută politică privind politicile migrației. Aceasta este o operațiune militară împotriva Poloniei. Toți cei care susțin în mod public astfel de acțiuni, particpă la ele de partea moștenitorilor și oficialilor KGB și Armatei Roșii”, atenționează Rachon, potrivit defenseromania.ro.

„Procesul la care asistăm este mult mai profund, mai trist și potențial mult mai periculos decât pare. Criza frontierelor, cauzată de încercările organizate de a trece granițele Poloniei, Lituaniei și Letoniei de către persoane trimise de servicii speciale dependente de Federația Rusă, reprezintă primul conflict de acest gen de la căderea comunismului. Aceasta este prezentată în spațiul politic și informațional polonez ca o criză umanitară sau ca parte a unei crize migraționale mai largi, însă, are, de fapt, o natură complet diferită și ar trebui luată în considerare ca ținând de securitatea Poloniei. Aceasta reprezintă o încercare de străpungere a frontierelor Poloniei de către un stat care nu își ascunde intențiile agresive față de noi. Acest stat este Federația Rusă, iar structurile de putere din Belarus reprezintă instrumentul prin care se desfășoară acest proces”, a concluzionat Rachon.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te