Joe Biden vine miercuri în teroarea din Israel insaurată de Hamas. Un avertisment împotriva Iranului

DE Daniel Toșa | Actualizat: 17.10.2023 - 08:33
Joe Biden vine miercuri în teroarea din Israel - Foto: Profimedia images

Președintele SUA, Joe Biden, va vizita Israelul miercuri, 18 octombrie. Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a anunțat vizita lui Biden marți dimineața în Israel. Jean-Pierre a adăugat că președintele Biden se va deplasa în Israel pentru a-și arăta sprijinul total.

SHARE

Casa Albă se confruntă cu un nou război care a necesitat o reorientare imediată a priorităților și a programului președintelui Joe Biden, inclusiv o călătorie în această săptămână în Israel și Iordania, în condițiile în care situația din Orientul Mijlociu devine din ce în ce mai urgentă.

Joe Biden vine miercuri în teroarea din Israel insaurată de Hamas. Un avertisment împotriva Iranului

Viitoarea deplasare a lui Biden, anunțată de secretarul de stat american Antony Blinken de la Tel Aviv în primele ore ale zilei de marți, urmează unei zile ample de întâlniri în Israel a celui mai înalt diplomat american, care a inclus o întâlnire de șapte ore și jumătate cu premierul Benjamin Netanyahu și cabinetul său de război.

Vizita lui Biden se va baza pe turneul de mai multe zile al lui Blinken în Orientul Mijlociu în șapte națiuni, care vine în contextul în care SUA încearcă să găsească un echilibru delicat pentru a oferi un sprijin neclintit operațiunilor militare ale Israelului, atenuând în același timp catastrofa umanitară din Gaza și împiedicând extinderea războiului pe alte fronturi.

Biden a deliberat dacă să facă această vizită de război în Israel, o călătorie plină de riscuri care ar putea reprezenta o demonstrație dramatică de sprijin pentru un aliat de top al SUA, trimițând în același timp un avertisment către alte țări din regiune împotriva escaladării.

Citește și: Amenințare fără precedent venită din SUA către Iran: „Dacă escaladați războiul, venim după voi”

Apropiații au declarat că președintele și-a exprimat un interes puternic pentru a face această călătorie după ce a fost invitat în weekend de Netanyahu, pe care Biden îl cunoaște de patru decenii.

Președintele SUA va merge, de asemenea, în Iordania, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, unde se va întâlni cu regele Abdullah al II-lea, cu președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi și cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas. În ultimele zile, cel mai înalt diplomat american s-a întâlnit separat cu cei trei lideri - toți au condamnat situația din Gaza.

Citește și: VIDEO Israelul a pregătit 300 de tancuri ca să intre în Gaza. Cu ce armament greu ripostează Hamas

Biden va "preciza clar că dorim să continuăm să lucrăm cu toți partenerii noștri din regiune, inclusiv cu Israelul, pentru a obține asistență umanitară și, din nou, pentru a asigura un fel de trecere sigură pentru ca civilii să poată ieși", a declarat Kirby, potrivit CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te