Joe Biden pare dispus să candideze în anul 2024, dar mulți alegători democrați au îndoieli

DE Alexandru Pop | Actualizat: 13.02.2023 - 10:56
Joe Biden pare dispus să candideze în anul 2024, dar mulți alegători democrați au îndoieli - Foto: Wikipedia/Gage Skidmore/cc-by-sa-2.0.

Președintele Joe Biden, vorbind la un eveniment al unui sindicat muncitoresc, săptămâna trecută, și-a ameliorat poziția sa față de liderii Partidului Democrat, dar mulți alegători nu sunt încă siguri de validitatea candidaturii sale pentru un nou mandat.

SHARE

În timp ce președintele Biden se pregătește pentru o candidatură de realegere, așteptată, liderii democrați sunt din ce în ce mai entuziasmați de candidatura sa. Mulți dintre alegătorii partidului său însă nu au acelaşi sentiment.

Preocupările cu privire la vârsta și abilitățile lui Joe Biden sunt în mintea unora dintre democrați, chiar și pentru cei care cred că președintele în vârstă de 80 de ani s-a descurcat bine, în primii doi ani de mandat, potrivit sondajelor recente și interviurilor realizate de Wall Street Journal, cu peste două duzini de oameni din întreaga țară, care l-au votat pe Biden în anul 2020.

„Cred că este prea bătrân”, a spus Kelly Spencer, un alegător în vârstă de 35 de ani, din Flatonia, Texas, un democrat care l-a votat pe Biden în 2020.

Citeşte şi: Biden ia măsuri pentru a opri exporturile de tehnologie ale Statelor Unite ale Americii către Huawei

„Și poate că este puțin bătrân, din punctul meu de vedere, dar cred că este prea bătrân. Îmi fac griji pentru declinul cognitiv. Îmi fac griji pentru un accident vascular cerebral, orice de genul ăsta.”

Poziția lui Biden în rândul oficialilor democrați s-a întărit, mulți citând victoriile legislative din primii doi ani ai săi și rezultate mai bune decât se așteptau, la mijlocul mandatului.

În timpul ședinței de săptămâna trecută, a Comitetului Național Democrat, membrii au aprobat o rezoluție, prin care își exprimă sprijinul deplin pentru realegerea președintelui. Nu este de așteptat să se confrunte cu o provocare majoră în caucusul democrat.

Citeşte şi: Joe Biden, după scandalul balonului: „Vom rivaliza pe deplin cu China, dar nu căutăm un conflict”

Un sondaj Washington Post-ABC a arătat că 58% dintre democrați și independenții de orientare democrată ar prefera să numească pe altcineva decât pe Biden, în timp ce 31% sunt în favoarea nominalizării lui Joe Biden.

Andrew Dickerman, în vârstă de 72 de ani, democrat și inginer video pensionar din Pacific Palisades, California, l-a creditat pe Biden, pentru că a introdus o „întoarcere la ceva oarecum normal”, dar a numit vârsta președintelui ca fiind un obstacol pentru mulți alegători.

„Are unele efecte ale îmbătrânirii, ceea ce este evident. Dar este o problemă pentru unii oameni. Nu este un plus, dar cine îl va înlocui?” spuse domnul Dickerman. „Sunt nerăbdător că poate rezista într-o campanie – că o poate face.”

Într-o confruntare ipotetică dintre Biden și fostul președinte, Donald Trump, 48% din totalul alegătorilor, din sondajul Washington Post-ABC, l-au favorizat pe domnul Trump, în timp ce 45% l-au preferat pe Joe Biden. Diferența a fost în marja de eroare a sondajului.

Julián Castro, un alt candidat pentru alegerii primare din anul 2020, care a ocupat funcția de secretar de cabinet în Administrația Obama, a postat pe Twitter rezultatele sondajului, spunând că sondajul „subminează argumentul central al lui Biden pentru nominalizare”.

Confruntați cu o revenire a duelului din Trump și Biden, democrații îl susțin în mod clar pe Biden. Aproximativ 9 din 10 democrați au spus că îl vor sprijini pe Joe Biden.

Un număr similar de republicani au spus că îl vor sprijini pe domnul Trump. Dintre independenți, 50% l-au preferat pe Donald Trump și 41% pe Joe Biden.

John Anzalone, care a fost principalul sondat al campaniei lui Biden, din 2020, care conduce sondaje pentru Jurnal, a spus că unii foști președinți s-au confruntat cu întrebări cu privire la sprijinul lor în acest moment în primul lor mandat. El a mai susținut că o întrebare cheie a fost sprijinul domnului Biden în rândul democraților atunci când se confruntă cu un adversar. „Asta vă arată adevăratul sprijin și entuziasmul”, a spus el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te