Jenant! Mii de ședințe confidențiale online ale armatei Germaniei, văzute de Putin pe internet

DE Adina Mutăr | 07.05.2024 - 20:35
Mii de ședințe confidențiale online ale armatei Germaniei, văzute de Putin pe internet - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Jenant! Mii de ședințe confidențiale online ale armatei Germaniei, văzute de Putin pe internet. Cotidianul Die Zeit a avut acces la 6.000 de ședințe desfășurate în cadrul armatei Germaniei, Bundeswehr, prin intermediul aplicației WebEx.

SHARE

Jenant! Mii de ședințe confidențiale online ale armatei Germaniei, văzute de Putin pe internet.

Din cele 6.000 de ședințe desfășurate în cadrul armatei Germaniei, Bundeswehr, prin intermediul aplicației WebEx, unele ar fi trebuit să fie confidențiale, dar „oricine le-ar fi putut găsi”, susținut ziarul Die Zeit, potrivit opex360.com

Trebuia doar să ai informația să cauți aceste ședințe, informație pe care foarte probabil o aveau serviciile de informații străine, în special cele rusești, care au știut cum să procedeze. 

Jenant! Mii de ședințe confidențiale online ale armatei Germaniei, văzute de Putin pe internet

Defectul aplicației a fost găsit de Netzbegrünung, un colectiv de ciberactiviști apropiați ecologiștilor.

În martie, Forțele Aeriene Germane au fost în mijlocul unui scandal după difuzarea de către Rusia a conținutului unei videoconferințe ce ar fi trebuit să fie confidențială.

Șase dintre cei mai înalți oficiali ai forțelor aeriene au discutat despre livrarea potențială a rachetelor de croazieră KEPD-350 Taurus în Ucraina, pentru distrugerea Podului Kerci.

Această videoconferință a avut loc prin intermediul aplicației WebEx, dezvoltată de grupul american Cisco.

Potrivit explicațiilor date de ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, unul dintre participanți, care se afla atunci la Singapore pentru a participa la un spectacol dedicat aeronauticii, ar fi folosit o conexiune nesecurizată.

Ministerul a precizat că a fost o „eroare individuală” și că încrederea aliaților Germaniei nu a fost alterată de acest incident.

Ulterior, în timpul unei audieri parlamentare, Pistorius a fost nevoit să admită că și comandantul Luftwaffe, generalul Ingo Gerhartz, a luat parte la această videoconferință fără a folosi o linie sigură.

Totuși, nu s-au aplicat sancțiuni.

Citește și: Rusia, halucinant: Armata României, gata să intre în Moldova. Echipamentele militare au fost duse

„Nu vreau, precizez încă o dată, să-i fac pe plac lui Putin denunțându-i pe cei mai buni ofițeri ai mei, indiferent dacă au greșit sau nu, pentru că asta este exact ceea ce așteaptă el de la noi”, a declarat ministrul german.

După ce și-a recunoscut greșeala, Bundeswehr Cyber ​​and Information Command [CIR – Cyber- und Informationsraum] a remediat rapid această defecțiune de securitate descoperită în aplicația WebEx, a cărei versiune folosită de forțele germane se presupune că era mai sigură decât cea destinată publicul larg.

Citește și: Au fost identificați spionii din „echipa morții” a lui Putin. Acționează în toată Europa

CIR a asigurat că „nu a fost posibilă participarea la videoconferințe fără știrea participanților sau fără autorizație” și că, prin urmare, „nu a putut apărea niciun conținut confidențial”.

Această afirmație rămâne de confirmat pentru că, potrivit Die Zeit, sesiunile WebEx ale cancelarului Olaf Scholz și ale vicecancelarului Robert Habeck prezintă același defect, ce a permis ziarului să aibă acces la acestea la 4 mai.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te