Javier Milei, rockstarul cu drujbă, a devenit președintele Argentinei. A bătut singur marile partide

DE Alex Darvari | Actualizat: 20.11.2023 - 09:22
Javier Milei, rockstarul cu drujbă, a devenit președintele Argentinei - Foto: Profimedia Images

Javier Gerardo Milei este președintele ales al Argentinei. Libertarian, a intrat în politică în 2021. În campanie a umblat cu o geacă de piele și o drujbă simbol al tăierii cheltuielilor. El a învins marile partide. El spune că va introduce dolarul și va limita rolul statului.

SHARE

 Javier Gerardo Milei este președintele ales al Argentinei. Libertarian, a intrat în politică în 2021. În campanie a umblat cu o geacă de piele și o drujbă simbol al tăierii cheltuielilor. El spune că va introduce dolarul și va limita rolul statului. 

Javier Gerardo Milei este președintele ales al Argentinei, scrie Clarin

Javier Milei, rockstarul cu drujbă, a devenit președintele Argentinei

După un proces electoral îndelungat și obositor, economistul libertarian l-a învins pe Sergio Massa la o diferență clară de peste 11 puncte în scrutinul din această duminică - în afara pronosticurilor privind un rezultat strâns - și își va prelua funcția în Casa Rosada la 10 decembrie.

Citește și: România, în Top 3 țări de coșmar pentru șoferi, alături de Columbia și Argentina

Newsweek a scris în august că Milei, un economist în vârstă de 52 de ani, poreclit El Peluca sau „Peruca” - din cauza părului său bogat, dar și neglijent - a câștigat cu campania sa  nonconformistă, în care a pledat pentru închiderea băncii centrale a țării, înlocuirea monedei naționale peso cu dolarul și crearea unei piețe pentru vânzarea organelor umane. 

Benjamin Gedan, director al programului latino-american la think tank-ul nonpartizan Wilson Center, a notat că marca politică a lui Milei se referă la „respingerea partidelor politice tradiționale, a elitelor politice tradiționale și a coafurilor politice tradiționale”.

Citește și: Șoc în Argentina. Piața financiară s-a prăbușit după ce un „rocker” poate deveni președintele țării

Javier Milei, rockstarul cu drujbă, a devenit președintele Argentinei

În anul în care se împlinesc 40 de ani de la revenirea la democrație în 1983, sosirea lui Milei la guvernare este fără precedent, chiar și în ceea ce privește istoria democratică anterioară. Adevărat outsider politic, "Peluca" Milei, cu ideile sale ultraliberale, a început să facă turul studiourilor de televiziune în urmă cu câțiva ani în rolul de economist, vorbind împotriva "castei politice" și generând susținere și simpatie cu histrionismul său deosebit.

A spune că are o carieră meteorică este puțin spus: abia în 2021 a obținut un loc de deputat național pentru Capitală, iar acum, doi ani mai târziu, într-o aventură prezidențială în care a fost secondat de sora sa Karina Milei și doar de o mână de lideri și de crearea unei structuri ad-hoc, a sfidat cele două mari coaliții și a câștigat acest al doilea tur cu 55,7% față de cei 44,3% ai lui Massa.


"Astăzi începe sfârșitul decadenței argentiniene, astăzi începe reconstrucția", a început Milei aseară, când a vorbit pentru prima dată în calitate de președinte ales în buncărul său de la Hotel Libertador.

După ce le-a mulțumit lui Mauricio Macri și Patriciei Bullrich pentru sprijin, Milei a dat indicii ferme despre amprenta pe care o va avea guvernul său: a promis să pună capăt "sistemului de privilegii pentru unii (care) sărăcește majoritatea argentinienilor" și a declarat: "Situația din Argentina este critică, schimbările necesare sunt drastice. Nu există loc pentru gradualism sau jumătăți de măsură".

De asemenea, el a transmis un mesaj guvernului care pleacă: "Să-și asume responsabilitatea până la sfârșitul mandatului, la 10 decembrie".

Într-un scenariu care se anunță turbulent, el s-a distanțat astfel de orice măsuri care ar putea fi luate de actuala administrație sau de dinamica pe care ar putea-o lua economia în zilele următoare.
Cu toate acestea, aseară s-a aflat că, în cursul acestei luni, Milei se va întâlni cu președintele Alberto Fernández pentru a discuta despre tranziția care urmează.

Pentru "rockstarul" în jachetă de piele, cântând a capella "Panic show", denunțarea "castei" și propunerea de dolarizare a economiei au fost două mari hituri de campanie, în cadrul unei predici antisistem și disruptive.

El se confruntă acum cu provocarea enormă de a răspunde electoratului care l-a votat în masă, în speranța unei schimbări.

După ce a citit primul mesaj, Milei a ieșit în stradă și a urcat pe scenă, unde a vorbit în fața miilor de susținători veniți să-i sărbătorească victoria. El a fost însoțit de partenera sa, Fátima Flores, de sora sa, Karina Milei, și de vicepreședintele ales, Victoria Villarruel.

Liderul libertarian a câștigat aproape peste tot în țară

 În mod previzibil, a măturat zona centrală (Córdoba, Santa Fe, Mendoza), dar a câștigat și în Patagonia și în nordul Argentinei. În provincia Buenos Aires, Massa a învins, dar cu o diferență mică, de doar 1,5 puncte.

El a plecat cu șansa a doua după ce contracandidatul său, minsitrul de finanțe, câștigase primul tur.

Au mai rămas 20 de zile de tranziție, iar la 10 decembrie, Milei, care și-a petrecut o parte din campanie cu drujba în mână, reprezentând vocația sa de a tăia cheltuielile publice și de a reduce intervenția statului, va moșteni o țară cu probleme economice enorme și o situație socială gravă, cu o inflație anuală de peste 140% și o sărăcie de peste 40%.

 

Citește și: Șoc în Argentina. Piața financiară s-a prăbușit după ce un „rocker” poate deveni președintele țării

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te