Izolarea Rusiei se intensifică pe măsură ce luptele din Ucraina fac ravagii

DE Daniel Toșa | 01.03.2022 - 08:28
Izolarea Rusiei se intensifică pe măsură ce luptele din Ucraina fac ravagii/FOTO: nbcnews.com

Rusia s-a confruntat marți cu o izolare din ce în ce mai mare din cauza invaziei sale în Ucraina, rezistența acerbă de pe teren refuzându-i președintelui Vladimir Putin câștiguri timpurii decisive, în ciuda bombardamentelor intense și a unui convoi militar uriaș în afara capitale

SHARE

Discuțiile de încetare a focului dintre Rusia și Ucraina, care au avut loc luni, nu au reușit să ajungă la un progres, iar negociatorii nu au spus când va avea loc o nouă rundă, scrie Reuters.

Putin se confruntă cu o presiune internațională tot mai mare pentru că săptămâna trecută a lansat cel mai mare atac asupra unui stat european de la al Doilea Război Mondial încoace, iar impactul sistemic al sancțiunilor occidentale a dus la o prăbușire de aproape 30% a rublei luni, înainte ca intervenția băncii centrale să salveze moneda de la minimele sale.

Organizând un atac asupra capitalei, Rusia a masat un convoi de vehicule blindate, tancuri și alte echipamente militare care se întinde pe o distanță de aproximativ 64 km, a declarat compania americană de sateliți Maxar.

Oficialii ucraineni au raportat lupte grele pe mai multe fronturi și au declarat că un bombardament rusesc asupra Harkovului, al doilea oraș ca mărime al țării, a făcut zeci de morți.

Citește și: EXCLUSIV Cum apără civilii ucraineni Kievul: Facem cocktailuri Molotov. Ne-am antrenat la Maidan

"Ceea ce cred că este destul de sigur este că Rusia a ieșit din calendarul lor. Cred că au crezut că în 72 de ore vor deține Kievul", a declarat senatorul republican american Marco Rubio, după o ședință secretă cu înalți oficiali ai administrației Biden.

Statele Unite și aliații săi au impus sancțiuni asupra băncii centrale a Rusiei, asupra principalelor sale întreprinderi, oligarhi și oficiali, inclusiv asupra lui Putin însuși, și au interzis accesul unor bănci rusești la sistemul internațional de plăți SWIFT. 

Citește și: Consultări NATO. Iohannis cere crearea accelerată a Grupului de Luptă în România

Turcia, aliatul NATO, a dat luni o nouă lovitură Moscovei, avertizând țările beligerante să nu trimită nave de război prin strâmtorile Bosfor și Dardanele, care separă Marea Neagră de Marea Mediterană, înfundând efectiv Flota rusă din Marea Neagră. 

Statele Unite și aliații săi au promis în schimb ajutor militar Kievului, în timp ce președintele Volodymyr Zelenskiy a avertizat că capitala se află sub o amenințare constantă.

"Pentru inamic, Kievul este ținta cheie", a declarat Zelenskiy într-un mesaj video luni târziu. "Nu i-am lăsat să spargă apărarea capitalei, iar ei ne trimit sabotori ... Îi vom neutraliza pe toți".

Zelenskiy a declarat că Rusia, care își numește acțiunile din Ucraina o "operațiune specială", a vizat o centrală termică care furnizează energie electrică Kievului, un oraș cu 3 milioane de locuitori.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te