Italia, în pericol de a rămâne fără guvern. Renzi și-a retras partidul din coaliția de guvernare

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 14.01.2021 - 23:28
Matteo Renzi, fostul premier al Italiei/FOTO: Reuters

Matteo Renzi, fostul premier al Italiei, și-a retras partidul din coaliția de guvernare a Italiei, provocând haos politic la Roma, anunță Politico. Amenințase de mai multe zile că își va retrage sprijinul pentru guvernul lui Giuseppe Conte.

SHARE

Renzi, al cărui partid, Italia Viva, este un partener junior în coaliția cu Mișcarea 5 Stele și Partidul Democrat, a amenințat de mai multe zile că își va retrage sprijinul pentru guvernul lui Giuseppe Conte din cauza planului de relansare economică.

Acesta a anunțat în cadrul unei conferințe de presă demisiile miniștrilor Teresa Bellanova (Agricultură) și Elena Bonett (Familie) precum și a secretarului de stat al ministerului de externe Ivan Ivan Scalfarotto, scoțând practic formațiunea sa de la guvernare.

Renzi, poreclit Il Rottamatore („Răzuitorul”), a afirmat că mișcarea a fost una curajoasă însă politicieni atât din coaliția de guvernare cât și ai opoziției au catalogat mutarea drept una iresponsabilă.

Liderul Partidului Democrat, Nicola Zingaretti, a afirmat că acțiunile lui Renzi reprezintă „un act împotriva Italiei. Avem nevoie de investiții, locuri de muncă, sănătate pentru a lupta cu pandemia. Nu o criză guvernamentală”.

Vito Crimi, președintele interimar al Mișcării 5 Stele, a scris pe Facebook că „în timp ce țara se confruntă cu dificultăți, eforturi și sacrificii în timpul celei mai grave crize de sociale, economice și de sănătate din istoria recentă, Renzi își retrage miniștrii”.

Premierul Giuseppe Conte a declarat la rândul său că italienii vor găsi de neînțeles o criză guvernamentală în mijlocul unei pandemii care a provocat moartea a peste 80.000 de persoane în Italia.

„Cred că o criză nu va fi înțeleasă de țară într-o perioadă cu atât de multe provocări”, a afirmat acesta.

Renzi a negat responsabilitatea pentru declanșarea crizei, afirmând că aceasta ar fi în derulare „de luni de zile” datorită lipsei de competență din guvern.

„Responsabilitatea este de a rezolva probleme nu de a le ascunde”, a declarat acesta făcând referire la criza sanitară și economică, potrivit hotnews.ro.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.