ISW: „Amplasarea armelor nucleare în Belarus nu va duce la o escaladare reală din partea Rusiei”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.05.2023 - 09:10
Transferul armelor nucleare tactice din Rusia în Belarus a început - Foto: Profimedia Images

Acordul privind amplasarea armelor nucleare tactice rusești pe teritoriul Belarusului are ca scop consolidarea controlului militar real al Rusiei asupra Belarusului, desfășurarea de arme nucleare pe teritoriul bielorus este puțin probabil să însemne o escaladare, potrivit ISW.

SHARE

La 25 mai, la Minsk, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și ministrul belarus al apărării, Viktor Khrenin, au semnat documente privind amplasarea de arme nucleare rusești non-strategice (tactice) pe teritoriul belarus.

Ce pericol implică mutarea armelor nucleare tactice în Belarus?

Șoigu a subliniat că Rusia va păstra controlul asupra armelor nucleare tactice în cazul în care acestea vor fi amplasate în Belarus și a declarat că aeronavele belaruse sunt acum capabile să transporte arme nucleare.

Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) a reamintit că, la 25 martie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat anterior că Rusia va desfășura arme nucleare tactice în Belarus până la 1 iulie, probabil pentru a relua operațiunile de informare hrănite cu privire la o potențială escaladare nucleară din cauza războiului din Ucraina.

În timpul semnării acordului, Șoigu a anunțat, de asemenea, că forțele rusești vor desfășura contingente militare suplimentare în Belarus pentru a dezvolta infrastructura militară, a extinde exercițiile militare comune și a desfășura activități de informații în apropierea granițelor așa-numitului stat al Uniunii.

Citește și: VIDEO Kazahstanul se dezice de Rusia-Belarus. „Două țări, un stat, un arsenal nuclear. Probleme”

"Desfășurarea de arme nucleare tactice în Belarus necesită prezența unei infrastructuri militare semnificative, precum și comanda și controlul rusesc asupra unor elemente ale forțelor armate belaruse. Kremlinul intenționează probabil să folosească aceste cerințe pentru a subordona și mai mult sfera de securitate din Belarus Rusiei", a subliniat ISW.

Transferul armelor nucleare tactice din Rusia în Belarus a început

Transferul unor arme nucleare tactice din Rusia în Belarus a început, a declarat joi președintele belarus Alexander Lukașenko, potrivit agenției de presă de stat BelTA.

"A fost necesar să se pregătească locurile de depozitare și așa mai departe. Am făcut toate acestea. Prin urmare, a început deplasarea armelor nucleare", a declarat Lukașenko.

Citește și: Rusia, tot mai aproape de un atac nuclear. Sunt vizate „rachetele apocalipsei”cu rază scurtă

Lukașenko a promis, de asemenea, siguranța armelor nucleare tactice din Belarus, spunând: "Nu vă faceți griji cu privire la armele nucleare. Noi suntem responsabili pentru acest lucru. Acestea sunt probleme serioase. Totul va fi în regulă aici".

Acest lucru vine după ce Moscova și Minsk au semnat un acord privind desfășurarea de arme nucleare tactice în Belarus, unul dintre vecinii și aliații cei mai loiali ai Rusiei.

Lukașenko a evocat posibilitatea ca Rusia să amplaseze arme nucleare strategice în Belarus în timpul unui discurs național din martie, acuzând în același timp, fără temei, țările occidentale că "se pregătesc să invadeze" Belarusul și să îl "distrugă".

Reamintim că încheierea unui acord între Rusia și Belarus privind desfășurarea de forțe nucleare pe teritoriul belarus nu a schimbat evaluarea SUA privind nivelul amenințării nucleare din partea Federației Ruse, potrivit CNN.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te