Israelul sare peste rând și-și adjudecă din SUA avioane F-35, F-15. Ar putea ataca Libanul

DE Adina Mutăr | 26.01.2024 - 18:38
Israelul sare peste rând și-și adjudecă din SUA avioane F-35, F-15 și elicoptere Apache - Foto: twitter.com/front_ukrainian (imagine cu caracter ilustrativ)
Israelul sare peste rând și-și adjudecă din SUA avioane F-35, F-15 și elicoptere Apache - Foto: twitter.com/front_ukrainian (imagine cu caracter ilustrativ)

Israelul sare peste rând și-și adjudecă din SUA avioane F-35, F-15 și elicoptere Apache. A cerut prioritate în fața altor țări care au comandat aceste arme. Ar putea ataca Libanul

SHARE

Israelul sare peste rând și-și adjudecă din SUA avioane F-35, F-15. Ar putea ataca Libanul și de aceea a cerut arme cu prioritate.

Delegația Ministerului israelian al Apărării va semna un contract cu Pentagonul, cu participarea companiilor Boeing și Lockheed Martin, pentru achiziționarea de avioane de vânătoare F-35I, avioane de luptă multirol F-15AI, elicoptere de luptă Apache, drone și mii de arme și muniții, potrivit ynetnews.com.

Israelul sare peste rând și-și adjudecă din SUA avioane F-35, F-15. Ar putea ataca Libanul

Potrivit presei israeliene, ca parte a acestui acord, Statele Unite se angajează să aprovizioneze Israelul cu 25 de avioane F-35I Adir, 25 de avioane F-15 AI (versiune îmbunătățită) și 12 elicoptere de luptă Apache.​

Acordul este de o amploare excepțională, deoarece războiul continuă în Gaza și luptele în nord cu grupul libanez Hezbollah s-au intensificat.

Israelul va fi prima țară care va primi aeronava avansată F-35 fabricată de Boeing, în timp ce producția celor mai recente F-35 Joint Strike Fighters modernizate de către Lockheed Martin este în întârziere, iar livrările către țările care le-au solicitat probabil nu vor fi reluate până în al treilea trimestru al anului 2024, a anunțat CEO Jim Taiclet.

Curtea Internațională de Justiție nu a dispus o încetare a focului de către Israel

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a ordonat vineri Israelului să ia „toate măsurile în puterea sa pentru a preveni actele de genocid în Gaza”, dar nu a dispus o încetare a focului, potrivit ynetnews.com.

Curtea a spus că este „acut conștientă de amploarea tragediei umane care se desfășoară în regiune și este profund îngrijorată de pierderea continuă de vieți și suferința umană”.

„În opinia Curții, cel puțin unele dintre actele și presupuse de Africa de Sud că ar fi fost comise de Israel în Gaza par a fi încadrabile în prevederile Convenției de genocid”, se arată în declarația CIJ.

Citește și: Zelenski, supărat că războiul Israel - Hamas reduce livrările de obuze de artilerie pentru Ucraina

Israelul trebuie să raporteze CIJ în termen de o lună cu privire la respectarea ordinului.

Israelul a lansat o ofensivă covârșitoare în Fâșia Gaza de la atacul Hamas din 7 octombrie.

Răspunsul israelian la atacul terorist al Hamas a ucis 26.083 de palestinieni și a rănit alți 64.487. Aproape 1.200 de israelieni au fost uciși în atacul Hamas.

Citește și: România, cumpărături de război de peste 20 miliarde $. Flota de avioane F-35, cea mai scumpă

Israelul a cerut prioritate de la americani pentru achizițiile militare majore, având în vedere dezvoltarea războiului din Gaza și posibilitatea extiinderii în Liban.

Ministrul de Externe Israel Katz, în timpul unei întâlniri cu omologul său italian Antonio Tajani în Ierusalimul de Vest, a cerut Guvernului libanez „să înlăture Hezbollah din sudul Libanului, altfel Libanul se va confrunta cu o lovitură devastatoare din care nu se va mai recupera”, potrivit Anadolu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te