Israelul, „pe picior” de război cu Iranul! Tensiunile, în creștere după uciderea unor generali

DE Alin Crișan | 10.04.2024 - 16:58
Israelul, „pe picior” de război cu Iranul! Tensiunile, în creștere după uciderea unor generali - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Israelul, „pe picior” de război cu Iranul! Tensiunile sunt în creștere după uciderea unor generali iranieni la Damasc.

SHARE

Ministrul de externe al Israelului a amenințat miercuri că forțele țării sale vor ataca direct Iranul dacă Republica Islamică va lansa un atac împotriva Israelului.

Israelul, „pe picior” de război cu Iranul! Tensiunile, în creștere după uciderea unor generali

Tensiunile dintre cele două țări se acutizează după uciderea unor generali iranieni într-o explozie la consulatul iranian din Siria, relatează Associated Press (AP), potrivit The Guardian.

"Dacă Iranul atacă de pe teritoriul său, Israelul va răspunde și va ataca în Iran", a declarat Israel Katz într-o postare publicată pe rețeaua X atât în farsi, cât și în ebraică.

Separat, într-un interviu acordat miercuri dimineaţă radioului public israelian Reshet Bet, citat de Agerpres, Katz a reiterat că niciun atac nu va fi tolerat şi a acuzat Iranul că este "capul şarpelui", o aluzie la sprijinul pe care republica islamică îl oferă atât islamiştilor palestinieni din Hamas, cât şi miliţiei şiite libaneze Hezbollah, în sudul Libanului.

Citește și: Proteste anti-românești declanșate de prorușii din Moldova în timpul viziei Maiei Sandu în Găzăuzia

Comentariile lui Katz intervin după un discurs televizat al lui Khamenei la Teheran cu ocazia Eid al-Fitr, sărbătoarea care încheie luna sfântă a Ramadanului, în care acesta a reiterat că "regimul sionist (Israelul) trebuie şi va fi pedepsit".

"Când atacă consulatul este ca şi cum ar fi atacat teritoriul nostru", a insistat Khamenei, care a adăugat că Israelul a făcut o greşeală prin atacul de 1 aprilie, în care au fost ucişi şapte membri ai Gardienilor Revoluţiei iranieni, inclusiv doi generali.

Autorităţile iraniene au promis în mod repetat să se răzbune pentru atacul asupra sediului lor diplomatic.

Comentariile au fost făcute după ce liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a reiterat miercuri dimineață promisiunea de a riposta împotriva Israelului, pentru atacul asupra consulatului său din Damasc la începutul acestei luni.

Teheranul consideră Israelul responsabil pentru atacul care a ucis 12 persoane.

Citește și: Cum intră străinii ilegal în România, după ce țara noastră a intrat în Spațiul Schengen aerian

Israelul nu și-a recunoscut implicarea, deși s-a pregătit pentru un răspuns iranian la atac - o escaladare semnificativă în războiul lor din umbră de lungă durată.

Khamenei a vorbit la o ceremonie de rugăciune care sărbătorește sfârșitul lunii sfinte musulmane a Ramadanului, afirmând că atacul aerian a fost o "greșeală" și că a fost asimilat unui atac asupra teritoriului iranian.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te